Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Θα αλλάξει το μνημόνιο μετά την πρώτη αξιολόγηση

Reuters: Θα αλλάξει το μνημόνιο μετά την πρώτη αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Μνημόνιο, Τρόικα,

Oι διεθνείς πιστωτές περιμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων για το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μνημόνιο και να ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους, ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

Η αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει κάποιο διάστημα καθώς μπορεί να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαίο αξιωματουχο που μετέχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ίσως αποδειχθούν απαραίτητες λόγω των αλλαγών στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι» τόνισε αξιωματούχος της Ε.Ε και πρόσθεσε:

«Αν δει κανείς την εξέλιξη του MoU στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα – είναι ένα ζωντανό πράγμα, που το περιεχόμενο του αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση» ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Το ίδιο θα ισχύσει και αυτήν την φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στην άτυπη σύνοδο που θα έχουν το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, ωστόσο -όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο- δεν είναι εφικτή όμως κάποια αξιολόγηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά.

«Το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων», είπε ο Γκραμενιά στο Reuters.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση θα αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαγραφής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα προγράμματα από τις χώρες της ευρωζώνης και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 196,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (…) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα