Τουλάχιστον μια σαφή απάντηση για την επομένη του δημοψηφίσματος, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην πρώτη του συνέντευξη στην ΕΡΤ, μετά το άνοιγμα της, ξεκαθάρισε πως εφόσον η απάντηση του λαού την Κυριακή είναι “ναι”, τότε θα η απόφαση θα εφαρμοστεί, αλλά όχι απο τον ίδιο.
Όσο για το τι θα σημαίνει το “οχι”, σε αυτό ο πρωθυπουργός “βλέπει” τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με μεγαλύτερα ατού στο χέρι του.
Άλλωστε- κατά τον ίδιο- πλεονεκτήματα έχει φέρει ήδη το δημοψήφισμα, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, να μιλά για ελάφρυνση χρέους για πρώτη φορά.
Και επειδή πέρα απο τα ατού, το δημοψήφισμα έχει φέρει και “δυσκολίες” όπως τις αποκάλεσε, με τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός τις απέδωσε στους εταίρους. Σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να εμποδίσουν έναν κυρίαρχο λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα όσα ελάμβαναν χώρα τις μέρες των έντονων διαπραγματεύσεων.
Δεν έλλειψαν και οι υπόνοιες, σχετικά με τις προθέσεις τους, όταν ενώ η Αθήνα είχε συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων δύσκολο, διαρκώς προέκυπταν νέες απαιτήσεις απο πλευράς τους, ενώ παράλληλα έθεσαν την τελευταία τους πρόταση σαν τελεσίγραφο και απέρριψαν και το αίτημα παράτασης του προγράμματος.
Για τον Αλέξη Τσίπρα το κίνητρο των αποκαλούμενων Θεσμών δεν είναι η εκδίωξη της Ελλάδας απο το ευρώ- γιατί απλώς κάτι τέτοιο δεν τους συμφέρει- αλλά η εξάλειψη της ελπίδας για μια διαφορετική Ευρώπη.
Και επειδή το αίσθημα της απογοήτευσης για την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μονόπλευρο, ο πρωθυπουργός αναρωτιέται πλέον εάν η Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να την οδηγήσουν με ασφάλεια μέσα απο μια περίοδο με ασύμμετρες απειλες και κρίσεις.
Όντας καθησυχαστικός για το άνοιγμα των τραπεζών, μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε παρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- με μικρές διαφορές στα δημοσιονομικά και μεγάλες σε άλλους τομείς- ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θέλει λύση βιώσιμη και θα την δεχθεί και στο “και πέντε”.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως είναι δυνατότερος, μετά την απόφαση του να δώσει και πάλι τον λόγο στο λαό και προσδοκά σε υπαναχώρηση των εταίρων. Μένει να φανεί εάν θα δικαιωθεί.