“Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup.
«Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε» ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε ότι «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία και πετύχαμε μια συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά καθώς και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».
Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις καθώς οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Ο ίδιος τέλος έκανε λόγο ότι το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για «μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα, αλλά ένα βήμα προς μια νέα κατεύθυνση.
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», είπε και υπογράμμισε: «Όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη εμείς θα καταπιεστούμε ώστε να συντάξουμε τον κατάλογο».
«Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας.
«Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει ένας άλλος όρος, πρωτογενή πλεόνασμα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε και κάποιες δεσμεύσεις. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα διαταράξουμε την ισορροπία».
«Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Eurogroup των τελευταίων ετών. Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας πως από τον Ιούλιο, «θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας» και ότι «οι εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια “έξυπνη” αναδιάρθρωση του χρέους».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά σε μια ολόκληρη τετραετία και όπως είπε, αυτή η συμφωνία αφορά τέσσερις μήνες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.
«Δεν θα περιμένουμε το τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τέτοιον τρόπο, που δεν θα έχουν επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, «επειδή είναι ένας άδικος φόρος».
Ο ίδιος τέλος έκανε λόγο ότι το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «στόχος να συζητήσουμε για μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ».
«Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλα τα κόμματα, μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, να φέρουν τις προτάσεις τους για το ποιες πρέπει να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης επιφύλασσε μια έκπληξη προς τους δημοσιογράφους, καθώς δεν έκανε τις δηλώσεις του σε μια γλώσσα, αντίθετα, επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του αρχικά στα Ελληνικά και κατόπιν στα Αγγλικά. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε εξήγηση για την επιλογή του αυτή, λέγοντας ότι… «δεν έχω εμπιστοσύνη στους μεταφραστές»!