Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν .
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε πως με το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες».
«Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει», διαμήνυσε από τη Βιέννη, μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση των εταίρων σε αυτό και τίθεται το ερώτημα εάν θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη αδικία ή, προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο, θα δημιουργήσουν ασφυκτικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου βρήκε αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα και πιστεύει πως θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι με την Αθήνα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει το πλαίσιο των συμφωνιών, αλλά και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί και της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η νέα κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε δε στη σημασία του να δημιουργηθούν στην Ελλάδα δομές κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος, ενώ σημείωσε ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό το δημόσιο.
Ο κ. Φάινμαν σημείωσε ότι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση της ανάπτυξης.