Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιάπωνας δημοσιογράφος Τζουμπέι Γιασούντα: Η Αλ Κάιντα με βασάνιζε – Δεν με άφησαν οχτώ μήνες να πλυθώ

Ιάπωνας δημοσιογράφος Τζουμπέι Γιασούντα: Η Αλ Κάιντα με βασάνιζε – Δεν με άφησαν οχτώ μήνες να πλυθώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Δημοσιογράφοι, Ιαπωνία, Ιντλίμπ, Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP), Ισλαμιστές, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές,

Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος, Τζουμπέι Γιασούντα, που κρατούνταν αιχμάλωτος από τη συριακή Αλ Κάιντα επί τρία χρόνια και απελευθερώθηκε πριν μερικές ημέρες, περιέγραψε στην ιαπωνική τηλεόραση NHK TV τα βασανιστήρια και ταλαιπωρίες που υπέστη κατά τη διάρκεια των 40 μηνών της ομηρίας του.

Όπως ανέφερε τον κρατούσαν σε ένα μικρό κελί και επανειλημμένα τον βασάνισαν. Κάποια περίοδο, πέρα από τους υπόλοιπους ταλανισμούς του, δεν του επέτρεψαν να πλυθεί επί οχτώ ολόκληρους μήνες.

«Η μία ημέρα διαδεχόταν από μια άλλη και σκεφτόμουν «ω, ούτε τώρα μπορώ να πάω σπίτι μου» και αυτή η σκέψη κυρίευε το μυαλό μου και σταδιακά γινόταν όλο και δυσκολότερο να ελέγξω τον εαυτό μου», είπε στο ιαπωνικό κανάλι.

Αιχμαλωτίστηκε από τη συριακή Αλ Κάιντα πριν τρία χρόνια όταν εισήλθε στη βόρεια Συρία από την Τουρκία.

Τότε η συριακή Αλ Κάιντα ονομαζόταν Μέτωπο Αλ Νούσρα, σήμερα έχει μετονομαστεί σε Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Αργότερα τον παρέδωσαν για κράτηση στο άλλο παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στο τουρκομμογολικό Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP), τα μέλη του οποίου προέρχονται από τις τουρκικές φυλές της κεντρικής Ασίας και της Κίνας και οι δυνάμεις του είναι αναπτυγμένες στα δυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την απελευθέρωσή του από την κυβέρνηση του Κατάρ. Ο Γιασούντα μεταφέρθηκε από τη Συρία στην Αντιόχεια και από εκεί πήρε το πρώτο αεροπλάνο και έφυγε.

Τόσο το Κατάρ όσο και η Ιαπωνία αρνήθηκαν την πληρωμή λύτρων για την απελευθέρωση του Γιασούντα.

Τον περασμένο Αύγουστο τζιχαντιστική οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο στα οποία εικονίζονται δύο όμηροι, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ένας Ιταλός πολίτης ονόματι Αλεσάντρο Σαντρίνι, αιχμάλωτοι στη Συρία.

Και οι δύο όμηροι εμφανίζονται στα επίμαχα βίντεο γονατιστοί, με πορτοκαλί στολές, υπό την απειλή ενόπλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζουμπέι Γιασούντα είχε εξαφανιστεί στη Συρία το 2015, ενώ τον Μάρτιο του 2016, η ιαπωνική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εξέταζε βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος βρισκόταν στα χέρια του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα).

Σχετικά άρθρα