Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΟΣΑ: Ψαλίδι στις δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου

ΟΟΣΑ: Ψαλίδι στις δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαπάνες Υγείας, Ιρλανδία, Ισπανία, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πορτογαλία,

Μεγάλο ψαλίδι έπεσε στις δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα, λόγω του μνημονίου, όπως άλλωστε και στις άλλες χώρες Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία που μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, που επιβεβαιώνει έτσι τις καταστροφικές για τις κοινωνίες συνέπειες των μνημονίων.

Σύμφωνα με την έκθεση , οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα σημείωσαν ταχύτατη, με κατά μέσο όρο ετήσια πτώση 9% από το 2009 ως το 2012, έπειτα από μια αύξηση που ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 5,4% την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με έκθεση του

Όσον αφορά στην ασφάλιση, ο πληθυσμός της Ελλάδας που έχει κάλυψη υγείας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο σημειώνει ότι οι ανασφάλιστοι καλύπτονται σε ότι αφορά τις συνταγές φαρμάκων και τα επείγοντα περιστατικά από τον Ιούνιο του 2014.

Ταχύτατη μείωση των δαπανών για την υγεία καταγράφτηκε και στις άλλες χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία (-3,7% έναντι +6,3%), στην Πορτογαλία (-3,3% έναντι +2,2%) και στην Ισπανία (-1,9% έναντι +4%).

Αντίθετα στην Γερμανία υπήρξε αύξηση των δαπανών υγείας , με μια μέση ετήσια αύξηση 1,8% από το 2009 ως το 2012, έναντι 2,1% από το 2000 ως το 2009.

Στη Γαλλία, όπου οι δαπάνες υγείας κατά κεφαλή ανέρχονται σε 3.220 ευρώ έναντι 2.193 ευρώ κατά μέσο όρο στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., η αύξηση ήταν 0,8% σε ετήσια βάση από το 2009 ως το 2012 (έναντι +2% την περίοδο από το 2000 ως το 2009).

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει να υπάρχει ένα σύστημα καθολικής
κάλυψης, ή σχεδόν καθολικής, το οποίο έχει επιτρέψει να διατηρηθεί η πρόσβαση σε βασικές φροντίδες (αγαθά, υπηρεσίες) υγείας.

«Δεν έχει έλθει η καταστροφή, αλλά πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που έχει η κρίση σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως τους πιο φτωχούς και τους παράτυπους μετανάστες, που βρίσκονταν ήδη στο περιθώριο ακόμη και σε πιο φυσιολογικούς καιρούς», επισήμανε ο Γκαετάν Λαφορτίν, οικονομολόγος στη διεύθυνση υγείας του ΟΟΣΑ.

Σχετικά άρθρα