Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδοχικές απεργίες μέχρι τον Απρίλιο θα κάνουν οι ναυτεργάτες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία, Κινητοποιήσεις, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Στέργιος Πιτσιόρλας,

Αποφασισμένοι για διαδοχικές κινητοποιήσεις μέχρι τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, ξεκινώντας από αύριο Τετάρτη, με τη συμμετοχή τους στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων των λιμανιών και των λιμενεργατών.

Παράλληλα, προγραμματίζουν αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα και στάσεις εργασίας, ενώ σήμερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο το πρωί θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα θα συγκεκριμενοποιήσουν και το ακριβές πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.

Στο “οπλοστάσιό” τους διατηρούν και τα νομικά μέσα, καθώς συζητούν το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, παράλληλα με την επιδίωξη τους για ενδυνάμωση της φωνής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC).

“Κάθε εβδομάδα θα έχουμε και μια κινητοποίηση. Θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι μέχρι και την αποτροπή της πώλησης” σημείωσε σήμερα η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων, η οποία ακολούθησε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους το πρωί, μπροστά στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού.

Κατά την κ. Γουργούρη, σε μια περίοδο που όλα τα ζητήματα για την Ελλάδα είναι ανοιχτά, η παραχώρηση του λιμανιού συνιστά οικονομικό έγκλημα, καθώς δημιουργείται πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο. Παράλληλα, το δημόσιο χάνει σημαντικούς πόρους, αφού μόνο την τελευταία διετία, το λιμάνι απέδωσε έσοδα της τάξης των 80-90 εκατ. ευρώ στο δημόσιο μέσω φορολογίας και μερισμάτων, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά αποθεματικά και υψηλή χρηματοοικονομική σταθερότητα.

“Το πιθανό τίμημα είναι πενιχρό” σημείωσε η κα Γουργούρη και πρόσθεσε ότι στόχος για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) είναι να ακολουθηθεί με τη λογική του “πατρόν” το μοντέλο του Πειραιά.

Κατά την κ. Γουργούρη, “σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία στη χώρα το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα υπογράψει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης”, γιατί όποιος το κάνει, “δεν θα υπογράψει μόνο την πώληση του φορέα εκμετάλλευσης του λιμανιού αλλά και του δημόσιου φορέα διοίκησης και διαχείρισής του”.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού, καθώς ήδη σημειώνονται ελλείψεις προσωπικού, που καλύπτονται με υπερπροσφορά εργασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε δηλώσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ προβλέπεται να πωληθεί σε δύο φάσεις: αρχικά το 51% και σε βάθος πενταετίας το υπόλοιπο 16% των μετοχών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει τα εξής σχήματα/εταιρείες: APM Terminals B.V (μέλος του Maersk Group), Deutsche Invest Equity Partners (επενδυτική εταιρεία), Duferco Particiption Holding SA με έδρα την Ελβετία (βραζιλιάνικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο μετάλλων), International Container Terminal Services με έδρα στις Φιλιππίνες, Mitsui & Co (ιαπωνικός όμιλος), P&O Steam Navigation Company (μετέχει η Dubai Ports), Russian Railways JSC σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Υilport Holding (θυγατρική του τουρκικού Yildirim Group).

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό με το σύνθημα “Στοπ στο ξεπούλημα του λιμανιού” μπροστά από το προεδρείο του οργάνου, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου, Αντώνη Γυφτόπουλου, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση επί πεντάλεπτο.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν, αφότου ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας την έναρξη σοβαρής συζήτησης για το θέμα του λιμανιού.

Σχετικά άρθρα