Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο εκδότης του “Δαυλού” για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Επανελληνισμό (βίντεο)

Ο εκδότης του “Δαυλού” για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Επανελληνισμό (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Δημήτρης Λάμπρου, Ελληνισμός, Μηνάς Παπαγεωργίου, Ορθός Λόγος, Περιοδικό Δαυλός,

Το “Ελλήνων Αφηγήσεις” είναι ένα φρέσκο διαδικτυακό project του δημοσιογράφου Μηνά Παπαγεωργίου, που δεν περιορίζεται από το χρόνο (με δυο λόγια είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί).

Πρόκειται για μία σειρά από on camera συνεντεύξεις, με ανθρώπους οι οποίοι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 πρωτοστάτησαν με το έργο και τη δράση τους στη στροφή ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας στον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Ελληνική Παιδεία, δημιουργώντας το λεγόμενο κίνημα του τρίτου Ελληνικού Διαφωτισμού ή αλλιώς της επανελλήνισης των Ελλήνων.

Η επιλογή των συνεντευξιαζόμενων γίνεται με αυστηρά προσωπικά κριτήρια του συντονιστή της όλης προσπάθειας, βασισμένα στην εμπειρία που έχει αποκομίσει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια ενασχόλησής του με το εν λόγω θέμα.

Οι συνεντεύξεις που θα παρουσιαστούν θα έχουν διττό ρόλο: Αφενός τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου για την ιστορία της εξέλιξης του συγκεκριμένου “χώρου” στην Ελλάδα και αφετέρου την αποτύπωση των σχετικών απόψεων και τάσεων κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Στην πρώτη συνέντευξη του Μηνά Παπαγεωργίου φιλοξενείται ο εκδότης του θρυλικού περιοδικού “Δαυλός” (1981-2008), Δημήτρης Λάμπρου, δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας.

Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Δαυλός εκφράστηκαν κορυφαίοι ελληνίζοντες άνθρωποι της τέχνης, ενδεικτικά αναφέρονται ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Τσαγκάρης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Αγάθων Ιακωβίδης, ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, δεκάδες Έλληνες και ξένοι ελληνιστές πανεπιστημιακοί, συνεγράφησαν χιλιάδες σελίδες ιστορικής έρευνας και επί τρεις δεκαετίες σχεδόν ο Δαυλός υπήρξε η περιοδική έκδοση – “ναυαρχίδα” των Ελληνιστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Δαυλός στις καλύτερες στιγμές του υπήρξε άξιος συνεχιστής του Λόγιου Ερμή και σημείο πνευματικής συνάντησης της δημοκρατικής ελληνίζουσας διανόησης της χώρας, υπηρετώντας τις αρχές του Διαφωτισμού και τον Ορθό Λόγο των Ελλήνων.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά άρθρα