Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κωλοτούμπα ΣΕΒ: Τώρα θέλει ομαδικές απολύσεις και απαγόρευση απεργιών

Κωλοτούμπα ΣΕΒ: Τώρα θέλει ομαδικές απολύσεις και απαγόρευση απεργιών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία, Απολύσεις, Βιομηχανία, Κατώτατος Μισθός, Ομαδικές Απολύσεις, ΣΕΒ,

Κωλοτούμπα έκανε ο ΣΕΒ, σπάζοντας το κοινό μέτωπο που είχαν δημιουργήσει πριν μερικές ημέρες εργοδότες και εργαζόμενοι απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα οι βιομήχανοι τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ζητούν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών απολύσεων και τον δραστικό περιορισμό των απεργιών.

Οι τοποθετήσεις του ΣΕΒ που αποτελούν σημαντικό τροχοπέδη στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανιστεί με ένα αρραγές μέτωπο εργοδοτών-εργαζομένων, στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του με τίτλο «Ελευθερία στις συλλογικές συμβάσεις Εργασίας και στα ΜΜΕ».

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τις θέσεις της κυβέρνησης και εναρμονίζεται σε πολλά σημεία με τις απόψεις που έχουν καταθέσει οι δανειστές.

Σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η πρόταση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία, χωρίς δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται σήμερα και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να ελαφρύνουν μέρος από το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό. Επί της ουσίας ο ΣΕΒ μιλάει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ταυτίζεται πλήρως με τους δανειστές.

Για τις συλλογικές συμβάσεις ο ΣΕΒ εκτιμάει ότι οι επιχειρησιακές πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας», όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ο ΣΕΒ τονίζει οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει όλοι τα μαθήματά μας από το παρελθόν και μία τέτοια λύση αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο με το σημερινό σύστημα, ένας λαϊκιστής υπουργός Εργασίας να δώσει υπερβολικές αυξήσεις, μόλις δει τα πρώτα ίχνη της ανάκαμψης.

Επιπρόσθετα ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του δραστικού περιορισμού των απεργιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, αλλά και μεταφορές, υγεία, κ.λπ).

«Οι απεργοί δεν μπορούν να κρατούν όμηρο» την οικονομία ή να μην παρέχουν ελάχιστες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία για υπερβολικό αριθμό απεργιών στην Ελλάδα, ζητά να διασφαλίζεται η, «όσο το δυνατόν, πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες», όπως και το δικαίωμα να εργαστούν, σε όσους το θέλουν.

Σχετικά άρθρα