Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DBRS: Αναβάθμισε σε CCC την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας

DBRS: Αναβάθμισε σε CCC την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μνημόνιο,

Σε CCC (high), από CC προηγουμένως, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS.

Σημειώνεται ότι το outlook της αξιολόγησης είναι πλέον σταθερό.Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς και το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη DBRS ‘ότι το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

Ειδικότερα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων για ένα τριετές πρόγραμμα προσαρμογής, ύψους 86 δισ. ευρώ διευκόλυνε την οξεία κρίση ρευστότητας και αφαίρεσε την επικείμενη απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) και την επακόλουθη αθέτηση του χρέους της.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αρκετούς γύρους των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβληθεί σε συνολική εκτίμηση των κεφαλαιακών τους αναγκών τους από την ΕΚΤ και έχουν ολοκληρώσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο στον ESM να απελευθερώσει κονδύλια για την ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών.

Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική ύφεση, η αβεβαιότητα λόγω των capital controls το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την ανάγκη για συνεχή ψήφιση και εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων από ένα εύθραυστο συνασπισμό, ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο οίκος DBRS διατηρεί την άποψη το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι ενδέχεται να απαιτηθεί μια ονομαστική μείωση του χρέους για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η εξάρτηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι πολύ υψηλή.

Σχετικά άρθρα