Τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις, κυρίως με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σε παρέμβαση του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ελληνο-γαλλικό Επιμελητήριο, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Μίχαλος ζήτησε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας.
Όπως ανέφερε «οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα δεν αποτελούν «χάρη» στις επιχειρήσεις. Αποτελούν βασικά συστατικά της παραμονής τους στην ζωή και της ανάπτυξης τους για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και πλούτος. Γιατί χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν και εργαζόμενοι. Και όπως η κυβέρνηση λέει θέλει να υπερασπιστεί τους εργαζομένους.
Δυστυχώς , όμως, ακόμη δεν έχουμε δει τέτοια δείγματα. Αντίθετα βλέπουμε κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, που δεν θα δώσουν ούτε τις αναμενόμενες πρόσκαιρες λύσεις.
Γιατί εκ του μη έχοντος ουκ αν λάβεις.
Όπως για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου 26% επί της δαπάνης για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η ρύθμιση αυτή θα αποτελειώσει χιλιάδες επιχειρήσεις , που αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα, από τους προμηθευτές τους που δεν τους κάνουν πίστωση. Που θα βρουν τα κεφάλαια για έναν νέο τόσο μεγάλο και άδικο φόρο;
Εμείς, η υγιής επιχειρηματικότητα, είμαστε περισσότερο θιγμένοι από τις όποιες παρατυπίες και παρανομίες γίνονται από κάποιες πολυεθνικές μέσω των περίφημων τριγωνικών συναλλαγών. Γιατί , οι τριγωνικές συναλλαγές είναι για μας αθέμιτος ανταγωνισμός. Και θέλουμε να παταχθούν. Αλλά όχι με τέτοια μέτρα, Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά».
Στη συνέχεια ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «Η χώρα σήμερα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στην φορολογία, στο ασφαλιστικό, στο τραπεζικό σύστημα , στις αγορές. Και δεν εννοώ μεταρρυθμίσεις τύπου «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ».
Εννοώ μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στην χώρα μας και θα την κάνουν ελκυστική σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις.
Είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός και εσείς προσωπικά εργάζεστε και επιθυμείτε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας. Και εμείς σας στηρίζουμε σε μια τέτοια προσπάθεια. Μια τέτοια προσπάθεια όμως επαναλαμβάνω ότι απαιτεί σχέδιο και ευρύτερη συναίνεση».