Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Μαρίζα Ευσταθίου
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας

Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά για την “Ουρανόεσσα” και όχι μόνο…

Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά για την “Ουρανόεσσα” και όχι μόνο…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκδόσεις Διόπτρα, Κώστας Κρομμύδας, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Ο Κώστας Κρομμύδας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ηθοποιός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο “Μπαμπά, μεγάλωσέ με” και τον Μάιο του 2013 το πρώτο του μυθιστόρημα “Η ζωή που έλειπε”, που έναν χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς.

Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα με τίτλο “Ογκρέσα”, το οποίο αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας».

Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Μη με λησμόνει”.

Το 2014 του απονεμήθηκε το βραβείο WISH στον Βόλο, στην κατηγορία «Συγγραφέας», την απονομή του οποίου πραγματοποίησε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

Με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου μυθιστορήματός του με τίτλο «Ουρανόεσσα» που είναι η Σαμοθράκη, ο Κώστας Κρομμύδας μίλησε στο TRIBUNE και στη Μαρίζα Ευσταθίου.

Γίνατε γνωστός μέσα από την ιδιότητα σας ως ηθοποιός. Τα τελευταία χρόνια όμως μας παρουσιάζετε μια άλλη πλευρά σας, τη συγγραφική. Πότε ξεκινήσατε να γράφετε;

Η συγγραφή για μένα δεν είναι κάτι καινούριο. Γράφω από πολύ παλιά, σχεδόν από παιδί. Πάντα μου άρεσε να πλάθω ιστορίες στο μυαλό και μετά να τις αποτυπώνω στο χαρτί. Είναι κάτι που με γοήτευε ανέκαθεν. Αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω πιο συγκροτημένα ήταν η κόρη μου. Μετά τη γέννηση της ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα βιβλίο για την ανατροφή των παιδιών, κυρίως από τη ματιά του πατέρα. Στη συνέχεια μετά από την σχετική αποδοχή που είχε το πρώτο μου βιογραφικό βιβλίο ακολούθησαν τα μυθιστορήματα μου. Η ζωή που έλειπε, η Ογκρέσα, το Μη με λησμόνει και τώρα έρχεται η Ουρανόεσσα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούριο σας βιβλίο, την Ουρανόεσσα.

Το νέο μου βιβλίο, η Ουρανόεσσα, νομίζω πως είναι ένα πιο ώριμο βήμα στη συγγραφική μου πορεία. Δεν μου αρέσει να μένω στάσιμος και προσπαθώ κάθε βιβλίο μου να δίνει κάτι καλύτερο στον αναγνώστη από το προηγούμενο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται στην υπέροχη και μαγευτική Σαμοθράκη. Καταπιάνομαι κυρίως με την ιστορία του νησιού και με το μυστηριακό κομμάτι που το περιβάλει, μέσα όμως από τις ζωές των ανθρώπων στο παρελθόν αλλά και το παρόν. Τα προηγούμενα βιβλία μου ήταν πιο ανθρωποκεντρικά. Τώρα όμως, στην Ουρανόεσσα, το σημαντικότερο ρόλο στην πλοκή παίζει το νησί και η ιστορία του αλλά και το πως επιδρά ένας τόπος στις ζωές των ανθρώπων.

Οι χαρακτήρες των βιβλίων σας κινούνται κυρίως βάσει του έρωτα και του πάθους. Συμβαίνει το ίδιο και στη δική σας ζωή;

Όλοι οι πρωταγωνιστές των βιβλίων μου είναι εμπνευσμένοι από αληθινές ιστορίες ανθρώπων που με κάποιο τρόπο έφτασαν σε έμενα. Αρχικά παίρνω ως αφετηρία την δική τους ζωή και στη συνέχεια την περιπλέκω με τη φαντασία μου. Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο και στη δική μου ζωή, πιστεύω πως αν δεν έχεις ζήσει κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα μεταφέρεις πειστικά στο χαρτί. Η φαντασία δεν αρκεί πάντα. Στην ουσία ακολουθώ μια πιθανή εξέλιξη στην πορεία ζωής των χαρακτήρων μου.

Η σύζυγος σας, Μαρίνα Γιώτη, δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της συγγραφής με τα παιδικά παραμύθια. Την συμβουλεύεστε σε αυτόν τον τομέα; Εκείνη σας συμβουλεύεται;

Φυσικά, τη συμβουλεύομαι και με συμβουλεύεται. Περνάμε πολύ δημιουργικές στιγμές στο σπίτι μιλώντας για τη συγγραφή. Συζητάμε, διατυπώνουμε άποψη ο ένας για την δουλεία του άλλου αλλά και συγκρουόμαστε φτιάχνοντας έτσι ένα πολύ δημιουργικό και παραγωγικό κλίμα. Είναι κάτι που έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το να αναπαράγεις απλώς τα νέα της ημέρας με τον σύντροφο σου.

Αν ξεκινούσατε τώρα την καριέρα σας, θα κάνατε κάτι διαφορετικό;

Όχι, δεν θα πείραζα τίποτα. Η ζωή κα η μοίρα μου φέρθηκε πολύ γενναιόδωρα και θα ήμουν άπληστος αν ζητούσα κάτι παραπάνω. Το παρελθόν ακόμη και αν κάποτε αυτό θα είναι εφικτό, δεν το πειράζεις.

Υποκριτική, συγγραφή, ραδιόφωνο. Καταφέρνετε να έχετε και προσωπικό χρόνο μέσα σε όλα αυτά;

Προσωπικά όλες οι ασχολίες μου πέρα από δουλεία είναι και ευχαρίστηση για μένα. Τις προσαρμόζω μέσα στον προσωπικό μου χρόνο και νιώθω παρόλη την κούραση πολύ τυχερός για αυτό.

Ποιο είναι το μότο σας;

Κάνε το καλό και το καλό θα σε ανταμείψει.

Έχουμε δει κατά καιρούς πολλούς celebrities να ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων χωρίς μεγάλη επιτυχία. Πιστεύετε πως χρησιμοποιούν τη συγγραφή ως έναν άλλο τρόπο προβολής; Πως το κρίνεται αυτό;

Δεν μπορώ να κρίνω κάτι που στην ουσία έχω κάνει και εγώ. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος «εκμεταλλεύεται» την συγγραφή μόνο και μόνο για να προβληθεί περαιτέρω. Στην τελική, ο μεγαλύτερος κριτής είναι πάντα το κοινό οπότε ο καθένας αργά η γρήγορα θα πάρει αυτό που του αξίζει.

Υπάρχει μυστική συνταγή για να γράψει κανείς ένα πετυχημένο βιβλίο;

Η συγγραφή είναι ένα πολύ προσωπικό κομμάτι. Δεν έχω κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Γράφω βάσει των γνώσεων μου και του τι μου αρέσει να διαβάζω. Επομένως θα έλεγα πως δεν υπάρχει μια συνταγή για την επιτυχία αλλά πολλές και εντελώς προσωπικές.

Η χώρα μας και οι πολίτες περνούν κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να την ξεπεράσουμε;

Πάντα το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση. Αν δεν θωρακίσεις τα παιδιά με την σωστή εκπαίδευση η πολιτισμική κρίση θα συνεχίσει. Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια να ανέβει το ποιοτικό επίπεδο της δημόσιας παιδείας.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό βιβλία που κατατάσσονται στη φτηνή ροζ λογοτεχνία να δέχονται μεγάλη κριτική έχοντας όμως αρκετή απήχηση στο κοινό. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Και το φτηνό φαγητό πουλάει αλλά αν θες να φας κάτι πραγματικά καλό, πας σε ένα καλό εστιατόριο όχι απαραίτητα ακριβό. Όσο υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όλα όμως πάλι ξεκινούν από το επίπεδο που βρίσκεται η γενικότερη παιδεία σε μια χώρα… Είμαι της άποψης πως το εμπορικό μπορεί να συνδυαστεί με το ποιοτικό και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ να γράφω…

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα τελευταία πέντε χρόνια ζω και αναπνέω για το επόμενο βιβλίο! Τώρα θα ασχοληθώ με την προώθηση της Ουρανόεσσας που κυκλοφόρησε στις 9 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα με ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα ξεκινήσω να γράφω τη νέα μου ιστορία.

book_kromidas

Σχετικά άρθρα