Η Φαριντέχ Μοραντχανί, ανιψιά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, συνελήφθη την Πέμπτη στην Τεχεράνη και μεταφέρθηκε στη φυλακή Εβίν, όπου κρατούνται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Ο αδελφός της Μοραντχανί, Μαχμούντ, ο οποίος ζει στη Γαλλία, επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο Iran International.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (HRANA), δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της σύλληψης ή τυχόν κατηγορίες εναντίον της Μοραντχανί.
Ιρανοί πράκτορες πληροφοριών συνέλαβαν τη Μοραντχανί καθώς επέστρεφε στο σπίτι της και κατέσχεσαν τα υπάρχοντά της από την κατοικία της, σύμφωνα με το HRANA.
Οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Εβίν βασανίζονται συχνά βάναυσα από τις ιρανικές Αρχές.
Τον Αύγουστο, μια ομάδα χάκερ με την επωνυμία «Adalat Ali» δημοσίευσε πλάνα από κάμερα ασφαλείας που ισχυρίζονται ότι δείχνει το εσωτερικό της φυλακής, συμπεριλαμβανομένων πλάνων από κακοποίηση κρατουμένων.
Σύμφωνα με το Radio Farda, η Μοραντχανί είναι γνωστή για τον ακτιβισμό της ενάντια στη θανατική ποινή και υπέρ των πολιτικών ελευθεριών στο Ιράν.
Σύμφωνα με την Telegraph, μια πιθανή αιτία για τη σύλληψη της ανιψιάς του Χαμενεΐ είναι μια δήλωση συμπαράστασης που έκανε τον Οκτώβριο στη βασιλική οικογένεια των Παχλαβί που κυβέρνησε το Ιράν έως ότου εκδιώχθηκαν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
«Θέλαμε να σας προσφέρουμε ένα δώρο γενεθλίων, αλλά πιστεύαμε ότι το καλύτερο δώρο θα ήταν η καρδιά μας για να σας καλωσορίσουμε πίσω στη χώρα μας.
»Από την αναχώρησή σας, τα λουλούδια του έθνους μας έχουν μαραζώσει και η νέα γενιά μας έζησε σε απόγνωση», είπε η Μοραντχανί κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης με την πρώην βασίλισσα Φαράχ Παχλαβί, τη χήρα του τελευταίου Σάχη, σύμφωνα με την Telegraph.
Η Μοραντχανί είναι κόρη της Μπαντρί Χαμενεΐ και του σεΐχη Αλί Τεχερανί, αντιπάλων τόσο του Σάχη όσο και του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης.
Η Μπαντρί και τα παιδιά της έφυγαν από το Ιράν στο Ιράκ το 1985, με την Μπαντρί να λέει στους δημοσιογράφους εκείνη την εποχή ότι αυτή και ο σύζυγός της «αγωνίστηκαν ενάντια στο καθεστώς του Σάχη.
»Όλες οι Ιρανές γυναίκες που είχαν αγωνιστεί ενάντια στο καθεστώς του Σάχη είναι τώρα εναντίον του Χομεϊνί.
»Είμαι απογοητευμένη από τον πολιτικό αγώνα, οπότε αποφάσισα να εγκαταλείψω την πολιτική δραστηριότητα», σύμφωνα με τους Los Angeles Times.
Σε μια συνέντευξη του 1985 στους Sunday Times του Λονδίνου, η Μπαντρί δήλωσε ότι «ο Χομεϊνί διαδίδει τον λόγο του Θεού με τη βία.
»Εκτελούν χιλιάδες στο όνομα του Ισλάμ, αλλά αυτό είναι ενάντια στη θρησκεία μας».
Ο Τεχερανί και η Μπαντρί επέστρεψαν αργότερα στο Ιράν και ο Τεχερανί φυλακίστηκε για δέκα χρόνια.