Μείζον θέμα αποτελεί η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, που απειλεί εκατομμύρια ζωές και το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται σε βρετανική έρευνα του πανεπιστημίου Imperial.
Κίνδυνο για την ανθρωπότητα αποτελεί μια ενδεχόμενη άνοδος της τάξεως του ενός, περίπου, μέτρου της στάθμης των υδάτων μέχρι το τέλος του αιώνα εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 7 βαθμούς Φαρενάιτ, διπλάσια αύξηση από αυτή που έχει προβλεφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με δεδομένη τη συγκεκριμένη απειλή, τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου θα μπορούσαν να αφανιστούν μέχρι το 2100.
Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο λιώσιμο πάγων που καλύπτουν τη Δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία έχει υποτιμηθεί σημαντικά, όπως προειδοποιούν επιστήμονες από το Imperial.
Αυτόματα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, εντείνεται η απειλή καταστροφών από πλημμύρες, ειδικά για εκείνους που ζουν σε παράκτιες κοινότητες.
Το πιθανό σενάριο είναι αύξηση περίπου 50 εκατοστών, ωστόσο οι ερευνητές του Imperial δεν αποκλείουν η άνοδος να είναι διπλάσια.
Ανησυχία εγείρει ακόμη το γεγονός ότι, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές που μέχρι το τέλος του αιώνα θα κινδυνεύουν από σφοδρές πλημμύρες.