Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κομισιόν παίρνει τα μέτρα της για την Τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβάται

Η Κομισιόν παίρνει τα μέτρα της για την Τεχνητή νοημοσύνη – Τι φοβάται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τεχνητή Νοημοσύνη,

Συνάντηση υψηλού επιπέδου με 12 εκπροσώπους φιλοσοφικών και μη ομολογιακών ενώσεων απ’ όλη την Ευρώπη διοργάνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου με εκκλησίες, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές ενώσεις που προβλέπεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στην παρούσα ένατη ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου το αντικείμενο της συζήτησης ήταν «Τεχνητή νοημοσύνη: αντιμετώπιση δεοντολογικών και κοινωνικών προκλήσεων». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου Άντρους Άνσιπ.

Επί τάπητος τέθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια, την προστασία του καταναλωτή και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Δεύτερον, εξετάσθηκε η κοινωνική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως ως προς τις επιπτώσεις της στην κοινωνική ένταξη και στο μέλλον της εργασίας.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για τον διάλογο βάσει του άρθρου 17, δήλωσε τα εξής:

«Οι κοινωνίες μας βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ψηφιακή επανάσταση η οποία θα επηρεάσει κάθε κάτοικο του πλανήτη. Αυτή η επανάσταση δημιουργεί νέες υποσχέσεις και νέους κινδύνους διαταραχής. Είδαμε πρόσφατα ότι ο ψηφιακός κόσμος κινείται ταχύτερα από τη δεοντολογική συζήτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε και τι πρέπει να επιτρέπεται στο Διαδιίκτυο.

»Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να συμβεί το ίδιο με την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο αυτού του μετασχηματισμού και να είμαστε βέβαιοι ότι χρησιμεύει για την προώθηση των αξιών μας και την προάσπιση του κοινωνικού μας μοντέλου».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Άντρους Άνσιπ, δήλωσε από την πλευρά του:

«Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλά, από την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη έως τις ασφαλέστερες μεταφορές, και η Ευρώπη πρέπει να τα αδράξει. Παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων, αναπτύσσουμε δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς το καλό όλων.

»Αυτό απαιτεί μια ανοιχτή συζήτηση για τα βασικά θέματα, όπως είναι η σημασία της πολυμορφίας και της ισορροπίας των φύλων στην τεχνητή νοημοσύνη για να αποφευχθούν μεροληπτικές αποφάσεις. Η σημερινή συνάντηση και η πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Τεχνητής Νοημοσύνης συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση».

Σχετικά άρθρα