Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τεχνητή Νοημοσύνη, Τράπεζες,

Ο ιαπωνικός τεχνολογικός όμιλος SoftBank επιδιώκει να αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης «παγκόσμιας κλάσης» για την ιαπωνική γλώσσα και σχεδιάζει να επενδύσει 960 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να ενισχύσει τις υποδομές της στον τομέα της πληροφορικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Nikkei.

Η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), όπως το Chat GPT της OpenAI, απαιτεί προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών, τις οποίες η SoftBank σχεδιάζει να αγοράσει από τον αμερικανικό γίγαντα κατασκευής τσιπ Nvidia, ανέφερε τη Δευτέρα η Nikkei, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η επένδυση των 150 δισεκατομμυρίων γιεν (960 εκατομμύρια δολάρια) θα δαπανηθεί το 2024 και το 2025 και προστίθεται στα 20 δισεκατομμύρια γιεν που δαπάνησε η SoftBank για υπολογιστικές υποδομές πέρυσι, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η τελευταία επένδυση πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της από οποιαδήποτε ιαπωνική εταιρεία και όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει πιθανότατα στη SoftBank τις πιο ισχυρές υπολογιστικές δυνατότητες στη χώρα, πρόσθεσε η Nikkei.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση του Nikkei Asia, η Ιαπωνία δεν διαθέτει ιδιωτικές εταιρείες με υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων που απαιτούνται για την κατασκευή LLM, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία.

Οι αναφερόμενες επενδύσεις της SoftBank θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό και να δώσουν στην Ιαπωνία έναν ισχυρό εγχώριο παίκτη στο χώρο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, τη στιγμή που διεθνείς παίκτες προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI άνοιξε το πρώτο της γραφείο στο Τόκιο, στο πλαίσιο των σχεδίων παγκόσμιας επέκτασης. Εν τω μεταξύ, η Microsoft δήλωσε ότι θα επενδύσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αυξήσει την υποδομή cloud computing και AI στη χώρα.

Το οικονομικό έτος 2024, η SoftBank αναμένει να ολοκληρώσει το πρώτο της μοντέλο, το οποίο θα έχει 390 δισεκατομμύρια παραμέτρους, μια ένδειξη της πολυπλοκότητας της LLM. Θα ξεκινήσει επίσης την ανάπτυξη ενός μοντέλου υψηλότερης απόδοσης με 1 τρισεκατομμύριο παραμέτρους μόλις το 2025, σύμφωνα με το Nikkei.

Άλλοι τοπικοί παίκτες, όπως η ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών NTT, έχουν ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός LLM αυτό το οικονομικό έτος. Η NTT λέει ότι θα επενδύσει επίσης 8 τρισεκατομμύρια γιεν (51,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Statista Market Insights, η αγορά AI της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2023.

Η τιμή της μετοχής της SoftBank παρουσιάζει ανοδική τάση, καθώς η εταιρεία μετατοπίζει την εστίασή της στην τεχνητή νοημοσύνη, και έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ο κύριος ιδιοκτήτης της εταιρείας τσιπ Arm, η οποία έχει παρουσιάσει μία σημαντική πρόοδο στις προβλέψεις για την αύξηση των πωλήσεων εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η SoftBank σύμφωνα με δημοσιεύματα εργάζεται για την κατασκευή κέντρων δεδομένων AI σε όλη την Ιαπωνία και πρόσφατα εντάχθηκε σε ένα έργο για την κατασκευή ενός κέντρου 65 δισεκατομμυρίων γιεν στο Χοκάιντο.

Σχετικά άρθρα