Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Νίκος Ανδρουλάκης
Πολιτικός Μηχανικός, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Τι κέρδισε η κυβέρνηση από τους δανειστές; Μια θολή υπόσχεση

Τι κέρδισε η κυβέρνηση από τους δανειστές; Μια θολή υπόσχεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ευρωβουλευτές, Μνημόνιο, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ,

Το αποτέλεσμα του Eurogroup συνιστά ένα διαπραγματευτικό deja vu. Για άλλη μια φορά μπαίνουμε στη διαδικασία των δόσεων και των πιέσεων.

Ποιο είναι το αντάλλαγμα που εξασφάλισε η κυβέρνηση για όλα αυτά;

Μια θολή υπόσχεση για εξέταση του αιτήματος ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018 και τμηματική καταβολή της δόσης.

Η ελπίδα ήταν ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα κατάφερνε να αποκαταστήσει μέρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει στην οικονομία από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τον Ιούνιο του 2015, η προοπτική του χρέους ήταν να βρίσκεται το 2060 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, οι δε χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από το παραδεκτό όριο του 15% του ΑΕΠ.

Μετά τα όσα μεσολάβησαν κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης πέρσι, η δυναμική του χρέους τείνει να ξεπερνά το 2060 το 250% του ΑΕΠ, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 60% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς οι ελπίδες, που η ίδια η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει, για ελάφρυνση του χρέους διαψεύστηκαν.

Το μόνο που κέρδισε ήταν την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων τα οποία όμως δεν έχουν κόστος για τους δανειστές και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους.

Εάν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο από τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν θα ξαναζήσουμε την περσινή καταστροφική χρονιά, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Αυτό όμως αποτελεί μια διαπίστωση η οποία δεν μας προσφέρει καμία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Πώς θα τεθεί σε κίνηση πάλι η οικονομία;

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πειστική απάντηση. Μάλιστα, δίνει και την εντύπωση ότι δεν την απασχολεί καν το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή όμως η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την χώρα βρίσκεται σε στάση.

Δυστυχώς πολύ σύντομα ένα μεγάλο μέρος της θα μπει και σε αναγκαστική αργία.

Τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα δυσκολέψουν υπέρμετρα την κερδοφόρα εμπορικά δραστηριοποίηση για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και μικρό μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Ακόμα χειρότερα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Από αυτή την διαπίστωση προκύπτει και η ανάγκη για τον περίφημο δημοσιονομικό κόφτη που η κυβέρνηση δέχτηκε πανηγυρίζοντας κιόλας.

Ένα μηχανισμό ο οποίος εγείρει σοβαρά ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και σε άλλες χώρες υπάρχει ο χρυσός κανόνας για τα ελλείμματα αλλά τα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται με κοινοβουλευτική διαδικασία και όχι με Προεδρικά Διατάγματα και με οριζόντιο και άδικο τρόπο.

  • Τι σημαίνει η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
    Διεθνολόγος
    Στις 7 Ιουνίου, ο μέσος Έλληνας θα ανακαλύψει με έκπληξη και ενδιαφέρον ότι η χώρα του μόλις εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάποιοι από εμάς μπορεί να πιστέψουν ότι η Ελλάδα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τις άλλες χώρες ή ότι...
  • 29 Μαΐου 1453 – Δεν θα συνθηκολογήσουμε ποτέ
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    29 Μαΐου 1453. Τιμή και δόξα στον Κωνσταντίνο ΙΑ΄, που έπεσε, λυσσαλέα μαχόμενος, στα τείχη της Πόλης, υπερασπιζόμενος τον λαό και την πατρίδα, τελευταίος Αυτοκράτορας των Ρωμαίων και πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας που πήρε τον τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων». Εστεμμένος το...
  • Τελικά, είναι «η Δημοκρατία δυσχερής» ή ανέφικτη;
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Ελλάς του Καραμανλή ή η δημοκρατία δυσχερής;», Μωρίς Ζενεβουά, Σιδέρης 1972 «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»είχε αναρωτηθεί ο Κ. Καραμανλής το 1963 μετά την δολοφονία Λαμπράκη και τα επεισόδια του Λονδίνου μεταξύ Φρειδερίκης και Αμπατιέλου. Μιά απάντηση έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης,...