Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην υπάλληλοι πυρηνικού σταθμού εντάχθηκαν στο ISIS

Πρώην υπάλληλοι πυρηνικού σταθμού εντάχθηκαν στο ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βέλγιο, Βρυξέλλες, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πυρηνικό Εργοστάσιο, Συρία, Τζιχαντιστές,

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», δύο πρώην υπάλληλοι πυρηνικού σταθμού στο Ντοέλ, στην Αμβέρσα, του Βελγίου είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS!

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο ένας από αυτούς τους άνδρες είναι γνωστός ως Ιλίας Μπουχαλάμπ και πιστεύουν ότι έχει σκοτωθεί στη Συρία.

Ο δεύτερος είχε καταδικαστεί σε μικρή ποινή φυλάκισης για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το 2014.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι του είχε επιβληθεί μικρή ποινή φυλάκισης, ενώ γνώριζαν ότι ήταν εργαζόμενος πυρηνικού σταθμού εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βελγική Derniere Heure οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου.

Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν να απαγάγουν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος και να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργό υλικό.

Η παρακολούθησή του έγινε πέρυσι, σύμφωνα με την Telegraph και ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα.

Όμως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μόλις στις 4 Μαρτίου- δύο εβδομάδες μετά από τον εντοπισμό αυτού του υλικού, τοποθετήθηκαν στρατιώτες στη φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Παρά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Τίποτα δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη απειλή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Για αυτό δεν προγραμματίζουμε την όποια στρατιωτική υποστήριξη», είχε δηλώσει.

Μετά από λίγο όμως η βελγική κυβέρνηση άλλαξε στάση και στις 4 Μαρτίου τοποθέτησε 140 στρατιώτες σε πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Λίγες ώρες μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Μόνο όσοι υπάλληλοι πραγματικά χρειάζονται για τη λειτουργία του εργοστασίου παραμένουν εκεί, οι υπόλοιποι έχουν σταλεί σπίτι τους».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι πυρηνικές μονάδες του Βελγίου για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με επίπεδα στελέχωσης ανάλογα εκείνων των Σαββατοκύριακων, για να διασφαλιστεί ότι κανένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δεν θα έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

«Περίπου 1.000 άτομα δουλεύουν στις εγκαταστάσεις. Τσεκάρονται τα προφίλ τους, καλύτερα ασφαλείς παρά λυπημένοι», συνέχισε.

Εντωμεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας αύξησε και η Γαλλία στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγή της Telegraph, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκεί ελέγχονται για ισλαμιστικές σχέσεις και κάποιων εξ αυτών ανακλήθηκε το πάσο ασφαλείας.

Χθες, μάλιστα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής προειδοποίησε ότι το δίκτυο των πυρηνικών σταθμών του Βελγίου και άλλες μεγάλες υποδομές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας επίθεσης από χάκερς, τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Δεν θα εκπλαγούμε αν υπάρξει μια προσπάθεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να χρησιμοποιηθεί το Διαδίκτυο για να γίνει μια επίθεση» είπε ο Ζιλ ντε Κερκόφ μιλώντας στη  La Libre Belgique.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του παγκόσμιου πρακτορείου για την πυρηνική ενέργεια  προειδοποίησε επίσης ότι οι τρομοκράτες έχουν τα «μέσα, τις γνώσεις και τις πληροφορίες» για να δημιουργήσουν πυρηνική βόμβα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δολοφονία ενός φύλακα σε πυρηνική εγκατάσταση του Βελγίου, την Πέμπτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά των Βρυξελλών.

Ένας θάνατος που αντιμετωπίζεται από τις βελγικές αρχές ως εγκληματική πράξη και όχι ως μια πράξη τρομοκρατίας.

Πολλοί πάντως εκφράζουν φόβους ότι η εν λόγω δολοφονία μπορεί να είναι μέρος σχεδίου του ISIS για να απελευθερώσει ραδιενεργά απόβλητα στην ατμόσφαιρα ή για να κλέψουν ραδιενεργά υλικά και να δημιουργήσουν μια «βρώμικη βόμβα», όπως αποκαλείται και όπως είχε αποκαλύψει η Daily Mail την Παρασκευή.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και σε άλλα σενάρια τα οποία μπορεί να σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές όπως να ήθελαν να σαμποτάρουν τη λειτουργεί κρίσιμων μηχανημάτων, να προκαλέσουν κατάρρευση των λειτουργιών του εργοστασίου και να οδηγήσουν έτσι σε απελευθέρωση  ραδιενεργού υλικού.

Ο Σεμπάστιν Μπεργκ, εκπρόσωπος τύπου του ομοσπονδιακού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την πυρηνική βιομηχανία του Βελγίου είπε ότι φοβούνται την έκρηξη βόμβας στο εσωτερικών των εγκαταστάσεων ή μια επίθεση αλά 9/11/.

Σχετικά άρθρα