Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξηγεί γιατί δεν θα γίνει “κούρεμα” καταθέσεων

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξηγεί γιατί δεν θα γίνει “κούρεμα” καταθέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Γιάννης Δραγασάκης, Κούρεμα Καταθέσεων,

Αποκλείει ένα “κούρεμα” καταθέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται τρία βήματα για την άρση των capital controls.

Όπως εξηγεί ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, το ποσοστό των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ -που δεν προστατεύονται- είναι κάτω από 20% και πρόκειται κυρίως για τρεχούμενους λογαριασμούς επιχειρήσεων, για να συμπληρώσει πως “ενδεχόμενο κούρεμα αυτών των καταθέσεων θα έπληττε την πραγματική οικονομία και την απασχόληση”.

Δηλώνει ακόμη πως “κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα, έναντι εκείνων που διατηρούν χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό”.

Σε ότι αφορά τα capital controls, σημειώνει ότι η άρση τους απαιτεί προηγουμένως τρία βήματα:

“Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα συμφωνία, το δέυτερο να αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και μάλιστα με τρόπο που να επιτρέπει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και το τρίτο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα καταθέσεων”.

Όπως αναφέρει, “ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι ο Οκτώβριος, με απώτατο όριο το τέλος του έτους”.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει επίσης πως θέμα ενοποίησης τραπεζών στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά, ενώ αντιθέτως εκτιμά πως υπάρχει θέμα ενοποίησης σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης εκτιμά πως ο κίνδυνος Grexit είναι ακόμη “υπαρκτός”, επισημαίνοντας πως θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της, που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου”.

Σχετικά άρθρα