Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δραγασάκης σε Οικονόμου: Ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη 45 δισ. ευρώ

Δραγασάκης σε Οικονόμου: Ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη 45 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Οικονόμου, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Φορολογία,

Ψέματα και προπαγάνδα καταγγέλλει ο Γιάννης Δραγασάκης, εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου και των «κυβερνητικών φερέφωνων», απαντώντας σε δήλωση του Γιάννη Οικονόμου που κάνει λόγο για βλέψεις της αντιπολίτευσης να «επαναφέρει μέρες φορολογικής εξόντωσης».

Αφορμή για τα παραπάνω λόγια στάθηκε η ομιλία του Γ. Δραγασάκη στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρατηρεί πως η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου» και εξηγεί:

«Από τη μία θα καταγγέλλει το «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «φορομπηχτική πολιτική» και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί»

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι στην ομιλία του «ουδεμία φορολογία «προανήγγειλα», όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022».

«Αντιθέτως, επανέλαβα την κριτική που έχω κι άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

Με ερωτήματα που φαίνεται να αποφεύγει η κυβέρνηση, συνεχίζει την δήλωσή του καλώντας την να απαντήσει «αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά επίσης από την κυβέρνηση «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ηςΜαίου.

»Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το “φάντασμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “φορομπηχτική πολιτική” και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί.

»Στη χθεσινή ομιλία μου ουδεμία φορολογία “προανήγγειλα” όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022.

»Αντιθέτως επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Καλώ την κυβέρνηση:

»1) να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και 2) να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022.

Αναλυτικά όσα είχε πει ο Γιάννης Οικονόμου

«Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιμένει τους πολίτες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας ας ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, Ι. Δραγασάκη.

»Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκ νέου επιβολή επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης.

»Τι κι αν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος επιδιώκει να μας επαναφέρει στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης που οι πολίτες βίωσαν στην περίοδο της “προοδευτικής” διακυβέρνηση του.

»Ο Γιάννης Δραγασάκης στο συνέδριο του Οικονομικού επιμελητηρίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων. Κι αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών”».

Σχετικά άρθρα