Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σόιμπλε συνωμοτούσε για Grexit μην τηρώντας το γερμανικό σύνταγμα

Ο Σόιμπλε συνωμοτούσε για Grexit μην τηρώντας το γερμανικό σύνταγμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή των Πρασίνων, έκρινε πως η κυβέρνηση Μέρκελ, τον ταραχώδη Ιούλιο του 2015, δεν είχε τηρήσει τις συνταγματικές υποχρεώσεις της όσον αφορά την πρόταση του τότε ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για Grexit.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», η γερμανική κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει το κοινοβούλιο πλήρως και όσον το δυνατόν νωρίτερα για τις διαπραγματευτικές γραμμές της στην ΕΕ.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος που θα είχε μια ελληνική έξοδος απαιτούσε «ιδιαίτερα εντατική συμμετοχή του κοινοβουλίου».

Όπως σημειώνει το δικαστήριο, το επίμαχο έγγραφο του Σόιμπλε συντάχθηκε στα αγγλικά στις 10 Ιουλίου 2015 περίπου στις 2 το μεσημέρι.

Το προηγούμενο βράδυ η πρόταση είχε συζητηθεί σε σύσκεψη των Μέρκελ, Σόιμπλε, Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος) και Σταϊνμάγερ (ΥΠΕΞ).

Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, το έγγραφο εστάλη από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στον ίδιο και σε ορισμένους άλλους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ το ίδιο βράδυ.

Το Eurogroup στο οποίο συζητήθηκε η πρόταση έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Η γερμανική κυβέρνηση προώθησε το έγγραφο της 10ης Ιουλίου στη γερμανική Βουλή στις 4 το απόγευμα της 12ης του μηνός, ενώ είχε ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής που έκρινε την τύχη της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα