Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο μνημόνιο και δάνειο 70 δισ. ευρώ για 3 χρόνια οι ανάγκες της Ελλάδας

Νέο μνημόνιο και δάνειο 70 δισ. ευρώ για 3 χρόνια οι ανάγκες της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Εφημερίδα Financial Times, Μνημόνιο, Πίτερ Σπίγκελ,

Την εκτίμησή του ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια εκφράζει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

O αρθρογράφος της εφημερίδας βασίζεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και την επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ESM για τη σύναψη νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

«Πρώτα απ’όλα, η Αθήνα επιδιώκει ένα τριετές πρόγραμμα και όχι διετές, όπως ζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ένα τριετές πρόγραμμα θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 70 δισ. Η επιστολή επίσης υπαινίσσεται ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να “εφαρμόσει άμεσα… ακόμη και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας” κάποια από τα πράγματα που ζητούσαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το παλιό πακέτο διάσωσης που έληξε στις 30 Ιουνίου, μεταξύ αυτών μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος» αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ και συνεχίζει:

«Αυτό φαίνεται ως μέρος μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί γρήγορα βραχυπρόθεσμη “χρηματοδότηση γέφυρα”, έτσι ώστε η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να χρωστάει στο ΔΝΤ, να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών για τα ύψους 3,5 δισ. ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, και να πληρώσει ακόμα 3,2 δισ. για ομόλογα στην ΕΚΤ τον Αύγουστο».

Ο Σπίγκελ τονίζει ότι «η γενική ιδέα θα ήταν να περάσει αμέσως τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει ένα μέρος των μετρητών – πιθανότατα σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα 3,6 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα- ένα σχέδιο που προωθείται από τη Γαλλία και μια ομάδα άλλων συμμάχων των Ελλήνων».

Μια άλλη πρόταση – κλειδί στην επιστολή αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Αν και δεν αναφέρεται με μεγάλη λεπτομέρεια, η επιστολή διευκρινίζει ότι η Αθήνα αναμένει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει κάποιο είδος αναδιάρθρωσης του χρέους έτσι ώστε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, που έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, θα αρχίσουν να μειώνονται σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα, προσθέτει ο δημοσιογράφος των Financial Times.

Η επιστολή γράφει χαρακτηριστικά: «Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο».

Τέλος, ο Σπίγκελ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, οι πιστωτές έχουν αντισταθεί σκληρά σε κάθε είδους απομείωση -αν και είναι πιο ανοιχτοί σε επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων διάσωσης.

Σχετικά άρθρα