Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί διέκοψαν την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Διαδίκτυο

Γιατί διέκοψαν την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Διαδίκτυο

Την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Διαδίκτυο αποφάσισε να διακόψει η κυβέρνηση του Ισημερινού, καθώς ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks έκανε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που – σύμφωνα με το Κίτο – θα μπορούσαν να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας.

Ο 46χρονος Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, όταν κατέφυγε στο κτήριο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εισαγγελείς ήθελαν να τον ανακρίνουν για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων που του αποδίδονταν. Ο Ασάνζ απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες αυτές.

Σε πρόσφατες αναρτήσεις του ο Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρθηκε στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας, καθώς και στην καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε ζητήσει από τον Αυστραλό να αποφεύγει να αναφέρεται σε πολιτικά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να τη φέρουν σε δύσκολη θέση στο πεδίο της διπλωματίας.

«Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Ασάνζ δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρινίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές ποιες οδοί επικοινωνίας του Ασάνζ αποκλείστηκαν. Σε περίπτωση υποτροπής του Αυστραλού το Κίτο ενδέχεται να πάρει και «άλλα μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το 2016, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε αποφασίσει να περιορίσει την πρόσβαση του Ασάνζ στο Διαδίκτυο διότι σχολίαζε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Μια πηγή προσκείμενη στον WikiLeaks πάντως ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία «εγκατέστησαν συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία την Τρίτη για να εμποδίσουν τον Ασάνζ να αναρτά μηνύματα στο Twitter και να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου γενικά».

Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση του Ισημερινού έδωσε επίσης εντολή στους διπλωμάτες της να αρνούνται να επιτρέπουν σε επισκέπτες που θέλουν να δουν τον Τζούλιαν Ασάνζ την είσοδο στην πρεσβεία της χώρας.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού ενημέρωσε δικηγόρο του Ασάνζ ότι ο εντολέας του οφείλει να σταματήσει να κάνει σχόλια για την Καταλονία και να διαγράψει μια συγκεκριμένη ανάρτηση που έκανε για το θέμα. Όμως ο Ασάνζ αρνήθηκε να συμμορφωθεί, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν χαρακτήρισε την Τρίτη «άθλιο σκουλήκι» τον Ασάνζ κι απαίτησε να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο Βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο επέκριναν έντονα το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ισημερινού, το οποίο συμβάλλει κατ’ αυτούς «στην απομόνωση του Τζούλιαν».

Την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, δήλωσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με δικηγόρους του Ασάνζ «την επόμενη εβδομάδα» για να εξεταστούν «οι εναλλακτικές λύσεις» και η πιθανότητα να φύγει από τη πρεσβεία.

Σχετικά άρθρα