Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Βρετανία, Ιράν, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μέση Ανατολή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Δύσκολη η ισορροπία για την τουρκική διπλωματία μετά τα πρωτοφανή πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ.

Επαφές Φιντάν με Ιράν και Βρετανία. Παρέμβαση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιλέγει να στέκεται μακριά από τα όσα συμβαίνουν από χθες στη Μέση Ανατολή, στο μέτρο που ο αντίπαλος του Ισραήλείναι το Ιράν.

Η άκρως εχθρική στάση της κατά του Ισραήλ συνοψίζεται στην τραγωδία στη Γάζα και ως τώρα έχει προβάλλει τον εαυτό της ως τον κατ’ εξοχήν υπερασπιστή των Παλαιστινίων και της Χαμάς.

Όλη τη νύχτα χθες, οι τούρκοι πολίτες παρακολούθησαν τηλεοπτικές αναλύσεις για το πως διαμορφώνεται το σκηνικό με την «δυναμική» εμφάνιση του Ιράν, ωστόσο η απουσία επίσημης αντίδρασης, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμήσει να περιμένει ενδεχομένως την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απόψε όπου θα συζητηθεί το αίτημα του Ισραήλ για καταδίκη του Ιράν με την Τεχεράνη να θεωρεί νόμιμη την αντίδραση της.

Επικοινωνία Φιντάν με Αμπντολαχιάν και Κάμερον

Ωστόσο η στάση αναμονής της Τουρκίας δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Πριν από λίγο η οργάνωση της Χαμάςανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την επίθεση του Ιράν και θεωρεί την στρατιωτική επιχείρηση ως «φυσικό δικαίωμα και επάξια απάντηση στο έγκλημα της στόχευσης του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και τηςδολοφονίας ηγετών της Φρουράς της Επανάστασης».

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι με την ισλαμιστική της ιδεολογία η Τουρκία δεν μπορεί να είναι αντικειμενική και ταλαντεύεται με τρόπο που δημιουργεί την εντύπωση ότι «μπαίνει στο παιχνίδι του Ιράν».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν.

Μετέφερε στον συνομιλητή του ότι «ευχόμαστε να τερματιστούν τα βήματα που θα αυξάνουν την ένταση».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει λήξει και ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση εάν το Ισραήλ δεν του επιτεθεί.

Ο Αμπντολαχιάν είπε επίσης ότι εάν το Ιράν δεχθεί ξανά επίθεση, αυτή τη φορά θα δώσει μια πιο σθεναρή απάντηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο Χακάν Φιντάνκαι με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Και οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η κλιμάκωση στην περιοχή δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Στο μεταξύ υπήρξε παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκούρ Οζέλ σχετικά με την ένταση Ισραήλ-Ιράν.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τις «αμοιβαίες επιθέσεις» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Με την ένταση στη Μέση Ανατολή τόσο υψηλή καλούμε τα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα την κλιμακώσουν».

«Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Κάνοντας ευθεία αναφορά στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, ο Οζέλ συνέχισε:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να θυμόμαστε και να ενστερνιζόμαστε τη βούληση του ιδρυτή μας για “Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο”.

»Ενώ το περιβάλλον γύρω μας έχει μετατραπεί σε δακτύλιο φωτιάς, η χώρα μας πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε κάθε προσπάθεια μείωσης της έντασης.

»Πιστεύουμε ότι δεν θα είναι δυνατό να σταματήσει η κλιμάκωση στην περιοχή και να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

»Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι η μόνη έγκυρη λύση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αύριο αναμένεται στην Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπας όπου θα συναντήσει ανώτερους κυβερνητικούς μετά τη συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον αρχές Μαρτίου.

Η Γάζα θα βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν και θα είναι ενδιαφέρον αν η Άγκυρα πάρει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: dw.com (Αριάνα Φερεντίνου)

Σχετικά άρθρα