Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ενέργεια, Ηνωμένο Βασίλειο, Πετρέλαιο, Ρωσία,

Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει σημαντικούς όγκους προϊόντων πετρελαίου από χώρες που επεξεργάζονται ρωσικό πετρέλαιο, όπως αποκάλυψε ο Guardian.

Κυβερνητικά στοιχεία που αναλύθηκαν από τον περιβαλλοντικό ιστότοπο ειδήσεων Desmog δείχνουν ότι οι εισαγωγές ραφιναρισμένου λαδιού από την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 2,2 δισεκατομμύρια λίρες το 2023, το ίδιο ρεκόρ με το προηγούμενο έτος, από 434,2 εκατομμύρια λίρες το 2021.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, ενώ η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βρετανία απαγόρευσε επίσημα την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2022, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω ενός κενού στο νόμο, το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να εισέρχεται στη Βρετανία: εάν το ρωσικό πετρέλαιο διυλίζεται σε άλλη χώρα, δεν θεωρείται ότι προέρχεται από τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να παρακάμψει την απαγόρευση του εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα, το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σε συμμαχικές χώρες για διύλιση πριν εξαχθεί στη Βρετανία.

«Μέχρι η κυβέρνηση να κλείσει αυτό το παραθυράκι, η Βρετανία βοηθά τη Ρωσία να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

»Η Βρετανία πρέπει να δράσει τώρα για να απαγορεύσει την εισαγωγή καυσίμων που παράγεται από ρωσικό πετρέλαιο και να δείξει ότι η υποστήριξή της προς την Ουκρανία είναι ειλικρινής» δήλωσε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness.

Η Global Witness εκτιμά ότι περίπου 5,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαιοειδών που παράγονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, με την πλειονότητα των εισαγωγών να είναι αεροπορικά καύσιμα (4,6 εκατομμύρια βαρέλια).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ρωσικά καύσιμα χρησιμοποιήθηκαν σε μία στις 20 πτήσεις στη Βρετανία.

Τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι άμεσες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έχουν μειωθεί από 1,5 δισεκατομμύρια λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε μηδέν το επόμενο έτος.

Σχετικά άρθρα