Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού «Novichok»

Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού «Novichok»

Αποδείξεις ότι η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παράγοντα «Novichok» που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου, πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, διαθέτει το Λονδίνο, όπως δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση, καθώς η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας «Novichok», ο οποίος είχε παρασκευαστεί τη σοβιετική εποχή. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Ουσιαστικά διαθέτουμε αποδείξεις την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία, όχι μόνο ερευνά τον τρόπο χρήσης νευροτοξικών παραγόντων σε δολοφονίες, αλλά παρασκευάζει και αποθηκεύει Novichok», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο BBC.

Η υπόθεση Σκρίπαλ πυροδότησε μία έντονη διαμάχη μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας, με τη Βρετανία να απευλαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες, και τη Ρωσία να ανακοινώνει την απέλαση ισάριθμων Βρετανών διπλωματών.

Σύμφωνα με κυριακάτικη ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, του γνωστού κι ως «Φόρεϊν Όφις», τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβούν στη Βρετανία εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίθεση.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, τα δείγματα της ουσίας με την οποία έγινε η επίθεση θα αναλυθούν σε εξαιρετικά αξιόπιστα διεθνή εργαστήρια που έχει επιλέξει ο OPCW.

Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Μπόρις Τζόνσον το Λονδίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Ρωσία στην έρευνα της επίθεσης εναντίον των Σκριπάλ αλλά και στην έρευνα για τον θάνατο του Νικολάι Γκλουσκόφ, ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

«Αν πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ρώσους να μάθουν τι ακριβώς συνέβη τότε θα το κάνουμε», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα