Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία,

Το Κίεβο έλαβε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ως μέρος του πακέτου βοήθειας του Μαρτίου αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών, το ATACMS περιλαμβανόταν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2024.

Η πηγή σημειώνει επίσης ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτούς τους πυραύλους το πρωί της 17ης Απριλίου, χτυπώντας ένα ρωσικό αεροδρόμιο στην Κριμαία σε απόσταση περίπου 165 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο αρχικά ήταν αντίθετο στην παροχή ATACMS στο Κίεβο λόγω ανησυχιών ότι θα έβλαπτε τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ ή ότι η Ουκρανία θα τα χρησιμοποιούσε για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Όμως, η γνώμη του Λευκού Οίκου άλλαξε με τη χρήση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία και τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας της Ουκρανίας – παρά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον.

Τελικά, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την τελική απόφαση στα μέσα Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση -ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού Τσαρλς Μπράουν– υποστήριξαν ομόφωνα την παροχή ATACMS στην Ουκρανία.

Θα υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν οδήγησε σε συμφωνίες για την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο του 2023, μια ομάδα κορυφαίων Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών κάλεσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στείλει πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα