Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουσκ: Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα μας δυσκολεύει

Τουσκ: Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα μας δυσκολεύει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ντόναλντ Τουσκ, Τουρκία,

«Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η σημερινή κατάσταση στην Άγκυρα το δυσκολεύει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο «σκεπτικισμός», όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Για τη χρηματοδότηση της Άγκυρας

Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο είτε περικοπής των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα, είτε τον αναπροσανατολισμό τους.

Επίσης, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις δράσεις της Τουρκίας όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, και τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες.

Τι είπε ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία δεν μπορούν να μεταφερθούν για τη στήριξη της Άγκυρας στο προσφυγικό.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σχετικά άρθρα