Mε ρηματική διακοίνωση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Κύπρος καταγγέλλει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ του νησιού.
Η ρηματική διακοίνωση εστάλη από κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο στο κείμενο τονίζεται ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζονται αμείωτα, αλλά έχουν πρόσφατα κλιμακωθεί».
Η επιστολή αναφέρεται σε “κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτές κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει οδηγία πλοήγησης για μια περιοχή που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δημοκρατίας σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974, τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και του άρθρου 98 (2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρος, μέσω ορισθείσας αρμόδιας αρχής της, εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 οδηγία πλοήγησης σύμφωνα με την οποία η οδηγία πλοήγησης της Τουρκίας δεν έχει καμία ισχύ ή αποτέλεσμα» αναφέρεται στο κείμενο.
Στη ρηματική διακοίνωση υπενθυμίζεται η ανακήρυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία ΑΟΖ, το 2004, καθώς και οι συμφωνίες οριοθέτησης που είναι σε ισχύ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ή έχουν υπογραφεί και εκκρεμεί κύρωση από το κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει με το Λίβανο. Όλα αυτά έχουν κατατεθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ συνοδευόμενα με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες
«Η Δημοκρατία της Κύπρος έχει βάσει του διεθνούς δικαίου, συμφυή και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτει την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης. Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ανακηρυχθείσα αποκλειστική οικονομική ζώνη της και επί της υφαλοκρηπίδας της» υπογραμμίζεται με νόημα.