Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να δρα ως «βάρβαρος» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αλλιώς κινδυνεύει να αποκλειστεί, με δική της επιλογή, από τις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες που αναπτύσσονται, τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και στενός συνεργάτης του προέδρου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του αερίου πριν την επίλυση του Κυπριακού, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και συντονισμός κινήσεων με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε θα επισκεφθεί τη Λευκωσία σε δέκα περίπου ημέρες.
“Οι Τουρκοκύπριοι φυσικά και θα επωφεληθούν από τον πλούτο αυτό όταν με το καλό λυθεί το κυπριακό. Είναι κάτι που έχει τονισθεί επανειλημμένως και δεν μπορεί να αμφισβητείται. Για αυτό άλλωστε και είναι πεποίθησή μας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο και ισχυρότερο κίνητρο για επίλυση του κυπριακού, στη σωστή βάση, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια. Πέραν τούτου, όποια συζήτηση του θέματος είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είτε μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας θα εκμηδένιζε αυτό το κίνητρο και θα καθιστούσε τον φυσικό αυτό πλούτο της Κύπρου, αντικίνητρο και όχημα για την προώθηση σχεδίων Β στο κυπριακό” σημειώνει χαρακτηριστικά.
“Η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο καθώς και η προσωπική σχέση που έχει αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμφίβολα έχουν συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, με αποκορύφωμα και τις δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς για την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικού εταίρου” υπογραμμίζει με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
“Η Τουρκία αντί να ψάχνει για «βαρβάρους» και εχθρούς είναι καλύτερα να προβληματιστεί για τις αρνητικές εις βάρος της επιπτώσεις που προκύπτουν από τη δράση του δικού της «Βαρβάρου», της παράνομης δηλαδή δράσης της σε μια σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επειδή ακριβώς τέτοιες συμπεριφορές δεν ανοίγουν δρόμους συνεργασίας αντιθέτως ενισχύουν τις αντιπαραθέσεις δημιουργώντας κλίμα αναχρονιστικά αντιπαραγωγικό. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να προβληματιστεί για το πως το περίφημο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της περί μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη έχει μετατραπεί σε προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη” καταλήγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.