Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι μουτζαχεντίν της Δαμασκού και οι Κούρδοι (SDF) θα φυλάνε από κοινού το Φράγμα Τισχρίν για να πάψουν οι επιθέσεις των νεο-οθωμανών (SNA)

Οι μουτζαχεντίν της Δαμασκού και οι Κούρδοι (SDF) θα φυλάνε από κοινού το Φράγμα Τισχρίν για να πάψουν οι επιθέσεις των νεο-οθωμανών (SNA)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τουρκία, Τουρκμένοι, Φράγμα Τισχρίν, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Οι δυνάμεις των νέων συριακών ισλαμιστικών Αρχών έχουν αναπτυχθεί γύρω από το στρατηγικής σημασίας Φράγμα Τισχρίν στη βόρεια Συρία, βάσει συμφωνίας με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση, όπως αναφέρθηκε από κρατικά Μέσα ενημέρωσης και διεθνείς πηγές στις 12 και 13 Απριλίου 2025.

Το φράγμα, που βρίσκεται κοντά στη Μανμπίτζ στην επαρχία του Χαλεπίου, είναι κρίσιμο καθώς τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια μεγάλες περιοχές της Συρίας και αποτελεί πύλη εισόδου προς την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, η οποία ελέγχεται από την κουρδική διοίκηση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο ένοπλος βραχίονας της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρούν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών στη βόρεια και ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Φράγματος Τισχρίν.

Σύμφωνα με κουρδική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στις 13 Απριλίου 2025, η συμφωνία μεταξύ της κουρδικής διοίκησης και των Αρχών της Δαμασκού, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, προβλέπει ότι το φράγμα παραμένει υπό κουρδική πολιτική διοίκηση, αλλά η ασφάλειά του εξασφαλίζεται από κοινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των SDF και του νέου συριακού στρατού.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε στις 12 Απριλίου ότι «ο συριακός αραβικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησαν την είσοδό τους στο Φράγμα Τισχρίν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις SDF».

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ των SDF και των νέων συριακών Αρχών για την προστασία του φράγματος, καθώς και την αποχώρηση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ένοπλων νεο-οθωμανικών συρο-τουρκμενικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, γνωστών ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), οι οποίες θεωρούνται εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Η ανάπτυξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που υπογράφηκε στις 10 Μαρτίου 2025 μεταξύ του μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, και του διοικητή των SDF, Μαζλούμ Άμπντι, με στόχο την ενσωμάτωση των θεσμών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο συριακό κράτος.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της κουρδικής κοινότητας ως βασικής συνιστώσας του συριακού κράτους, την εγγύηση της ιθαγένειας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των Κούρδων, καθώς και την ενσωμάτωση των SDF στον συριακό στρατό ως ξεχωριστή μονάδα.

Επικαιροποίηση και επιπλέον πληροφορίες

Μετά από εκτεταμένη έρευνα σε αγγλόφωνες, αραβόφωνες και κουρδόφωνες πηγές, προκύπτουν πρόσθετες λεπτομέρειες και εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία και την κατάσταση στο Φράγμα Τισχρίν:

Ιστορικό και Στρατηγική Σημασία του Φράγματος: Το Φράγμα Τισχρίν, που βρίσκεται στον ποταμό Ευφράτη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα της Συρίας, παρέχοντας ενέργεια σε περιοχές όπως το Χαλέπι και η Ράκα.

Εκτός από την ενεργειακή του σημασία, το φράγμα αποτελεί γεωπολιτικό σημείο ελέγχου, καθώς συνδέει τις περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο με αυτές που διοικούνται από τη Δαμασκό.

Η περιοχή γύρω από το φράγμα υπήρξε πεδίο μαχών μεταξύ των SDF και του SNA από τον Ιανουάριο του 2025, με τις συγκρούσεις να σταματούν πρόσφατα λόγω διπλωματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Λεπτομέρειες της Συμφωνίας: Σύμφωνα με την κουρδόφωνη πηγή Ronahi TV, η συμφωνία για το Φράγμα Τισχρίν περιλαμβάνει τη διατήρηση της διοικητικής ευθύνης από τις SDF, με το προσωπικό του φράγματος να παραμένει στη θέση του λόγω της εμπειρίας του στην ομαλή λειτουργία του.

Η ανάπτυξη του νέου συριακού στρατού στην περιοχή δεν συνεπάγεται πλήρη παράδοση του ελέγχου, αλλά συνεργασία για την αποτροπή επιθέσεων από φιλοτουρκικές ομάδες.

Το αραβόφωνο Μέσο Al-Mayadeen ανέφερε ότι η είσοδος του συριακού στρατού συνοδεύτηκε από αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συνασπισμού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στη διαμεσολάβηση.

Αντιδράσεις και Διεθνής Εποπτεία: Ο Μαζλούμ Αμπντί, σε ανάρτησή του στο «X» στις 12 Απριλίου 2025, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης για μια «νέα Συρία» που σέβεται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τη Δαμασκό για τη σταθερότητα.

Αγγλόφωνες πηγές, όπως το Al-Monitor, ανέφεραν ότι η συμφωνία ενισχύει τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Άχμαντ αλ Σάρα, ενώ περιορίζει την επιρροή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η αποχώρηση των φιλοτουρκικών δυνάμεων από την περιοχή του φράγματος ήταν προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πρόσφατες Εξελίξεις: Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο Alyawm, στις 12 Απριλίου 2025, μια αντιπροσωπεία από τον Διεθνή Συνασπισμό και τη συριακή κυβέρνηση επισκέφθηκε το φράγμα υπό την προστασία των SDF, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των πλευρών.

Επιπλέον, το SANA ανέφερε ότι ομάδες συντήρησης είχαν εισέλθει στο φράγμα μια εβδομάδα νωρίτερα για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, καθώς το φράγμα είχε υποστεί ζημιές από προηγούμενες τουρκικές επιθέσεις τον Δεκέμβριο του 2024, που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων, σύμφωνα με κουρδικές πηγές και το Συριακό Παρατηρητήριο.

Πολιτικές και Γεωπολιτικές Δυναμικές: Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας σειράς διπλωματικών κινήσεων μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Αραβόφωνες πηγές, όπως το Asharq Al-Awsat, υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Δαμασκού και των SDF ενισχύει τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης έναντι εξωτερικών δρώντων, όπως η Τουρκία, που επιθυμεί να διατηρήσει επιρροή μέσω του SNA.

Παράλληλα, κουρδόφωνα Μέσα, όπως το Rudaw, αναφέρουν ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν την αυτονομία τους μέσω τέτοιων συμφωνιών, αποφεύγοντας την πλήρη υποταγή στη Δαμασκό.

Προκλήσεις και Κίνδυνοι: Παρά τη συμφωνία, υπάρχουν προκλήσεις. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το αγγλόφωνο Μέσο Middle East Eye, εξέφρασε ανησυχίες για την παρουσία των SDF κοντά στα σύνορα, θεωρώντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνδεδεμένες με το PKK, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Επιπλέον, η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε επιθέσεις, καθώς φιλοτουρκικές νεο-οθωμανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν στο παρελθόν στοχοποιήσει το φράγμα, όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με το Rojava Network.

Πρώτο συμπέρασμα μέχρι στιγμής

Η ανάπτυξη δυνάμεων που ελέγχονται από το ισλαμιστικό καθεστώς της Δαμασκού στο Φράγμα Τισχρίν, υπό τη συμφωνία με τις SDF, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Δαμασκού και της κουρδικής διοίκησης.

Η διατήρηση της κουρδικής διοίκησης του φράγματος, με την ταυτόχρονη εγγύηση ασφάλειας από κοινές δυνάμεις, αντικατοπτρίζει μια ισορροπία συμφερόντων υπό την εποπτεία του Διεθνούς Συνασπισμού.

Ωστόσο, η επιτυχία της συμφωνίας εξαρτάται από την αποχώρηση των φιλοτουρκικών νεο-οθωμανικών δυνάμεων και την αποτροπή νέων συγκρούσεων, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών εντάσεων και προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας νέας Συρίας.

Πηγές: Η έρευνα βασίστηκε σε πληροφορίες από περισσότερες από 30 πηγές, συμπεριλαμβανομένων αγγλόφωνων (π.χ., Al-Monitor, Middle East Eye), αραβόφωνων (π.χ., Al-Mayadeen, Asharq Al-Awsat) και κουρδόφωνων (π.χ., Rudaw, Ronahi TV) μέσων, καθώς και αναρτήσεις στο «X». Οι πληροφορίες έχουν διασταυρωθεί για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες λόγω της ευμετάβλητης κατάστασης στη Συρία.

Σχετικά άρθρα