Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δήλωση Άσαντ: «Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο»

Δήλωση Άσαντ: «Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου την πρώτη του δήλωση μετά την αναχώρησή του για τη Μόσχα και την πτώση της Δαμασκού σε εξτρεμιστικές/θεοκρατικές ένοπλες συμμορίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Καθώς η τρομοκρατία εξαπλώθηκε σε όλη τη Συρία και τελικά έφτασε στη Δαμασκό το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2024, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την τύχη και το πού βρίσκεται ο πρόεδρος.

»Αυτό συνέβη μέσα σε μια πλημμύρα παραπληροφόρησης και αφηγήσεων που απέχουν πολύ από την αλήθεια, με στόχο την αναδιατύπωση της διεθνούς τρομοκρατίας ως απελευθερωτική επανάσταση για τη Συρία», δήλωσε ο Άσαντ τη Δευτέρα 16/12.

Η δήλωση δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της πρώην συριακής προεδρίας.

«Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου της πλήρους διακοπής της επικοινωνίας για λόγους ασφαλείας, καθυστέρησαν τη δημοσίευση αυτής της δήλωσης», συνέχισε ο Άσαντ.

Σύμφωνα με τη λεζάντα που επισυνάπτεται στη δημοσίευση της δήλωσης του πρώην προέδρου, «πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να δημοσιοποιηθεί η δήλωση μέσω αραβικών και διεθνών Μέσων ενημέρωσης» απέτυχαν.

Ο Άσαντ είπε ότι η διαφυγή του στη Μόσχα ήταν απρογραμμάτιστη και ότι παρέμεινε στη Συρία μέχρι την τελευταία μέρα.

«Καθώς οι τρομοκρατικές δυνάμεις διείσδυσαν στη Δαμασκό, κινήθηκα στη Λαττάκεια σε συντονισμό με τους Ρώσους συμμάχους μας για να επιβλέψω τις πολεμικές επιχειρήσεις.

»Κατά την άφιξη στην αεροπορική βάση Hmeimim εκείνο το πρωί, έγινε σαφές ότι οι δυνάμεις μας είχαν αποσυρθεί πλήρως από όλες τις γραμμές μάχης και ότι οι τελευταίες θέσεις του στρατού είχαν πέσει».

Είπε επίσης ότι η ρωσική αεροπορική βάση δέχθηκε σφοδρό εναέριο βομβαρδισμό και ότι η Μόσχα κανόνισε μια άμεση εκκένωση.

«Αυτό έλαβε χώρα μια μέρα μετά την πτώση της Δαμασκού, μετά την κατάρρευση των τελικών στρατιωτικών θέσεων και την επακόλουθη παράλυση όλων των υπόλοιπων κρατικών θεσμών», πρόσθεσε.

«Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από άτομο ή κόμμα.

»Ο μόνος τρόπος δράσης ήταν να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση».

«Επαναβεβαιώνω ότι το άτομο που, από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου, αρνήθηκε να ανταλλάξει τη σωτηρία του έθνους του για προσωπικό όφελος ή να συμβιβάσει τον λαό του με αντάλλαγμα πολλές προσφορές και δελεασμούς είναι το ίδιο πρόσωπο που στάθηκε δίπλα στους αξιωματικούς και στρατιώτες του στρατού στην πρώτη γραμμή, λίγα μέτρα από τους τρομοκράτες στα πιο επικίνδυνα και έντονα πεδία μάχης».

Ο Άσαντ υποστήριξε επίσης ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε «την αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο», ούτε τους συμμάχους που στάθηκαν στο πλευρό της Συρίας κατά τη διάρκεια 14 ετών πολέμου και «τον στρατό και το έθνος στο οποίο ανήκει».

«Όταν το κράτος πέσει στα χέρια της τρομοκρατίας και χάνεται η ικανότητα να συνεισφέρει ουσιαστικά, κάθε θέση καθίσταται άσκοπη, καθιστώντας την κατοχή του χωρίς νόημα», κατέληξε ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας, εκφράζοντας «την ελπίδα ότι η Συρία θα είναι και πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητος».

Η Δαμασκό έπεσε νωρίς στις 8 Δεκεμβρίου, μετά από μια αστραπιαία επίθεση υπό την ηγεσία του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και μιας σειράς εξτρεμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία με δεκάδες πρώην διοικητές του ISIS στις τάξεις τους – γνωστοί ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).

Η επίθεση ξεκίνησε καθώς η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου στις αρχές της 27ης Νοεμβρίου και προήλθε από το προπύργιο της HTS στο βόρειο κυβερνείο [περιφέρεια] της Ινλίμπ.

Σε ένα σοκ στην περιοχή, οι ένοπλες ομάδες πλημμύρισαν γρήγορα την ύπαιθρο του Χαλεπίου και έφτασαν στο κέντρο της πόλης του Χαλεπίου μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς οι δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) αποσύρθηκαν.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε επανειλημμένα επί αρκετές ημέρες ότι «επανατοποθετείται» και «ανατοποθετείται» μακριά από βασικές πόλεις καθώς η Χάμα και η Χομς έπεσαν –με ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση– στις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Μέχρι το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, οι ένοπλες ομάδες είχαν εισέλθει στην πρωτεύουσα και είχαν αναλάβει την ηγεσία της Συρίας.

Στρατιωτικές θέσεις και οχυρώσεις βρέθηκαν κενές, καθώς εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν συριακά στρατεύματα να αποχωρούν μέσω των συνόρων με το Ιράκ.

Μαζικές αποστασίες αναφέρθηκαν επίσης λίγο πριν πέσει η πρωτεύουσα.

Η HTS –η οποία ήταν γνωστή ως Μέτωπο Νούσρα της Αλ Κάιντα– έχει δημιουργήσει μια μεταβατική Αρχή υπό την πρωθυπουργία του Μοχάμαντ αλ-Μπασίρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του διοικητικού οργάνου της ομάδας στην Ιντλίμπ πριν από την επίθεση που έληξε με την πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ.

Σχετικά άρθρα