Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστολή ΑΗΙ στον Μπάιντεν για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και καθιέρωση της Κύπρου ως «εταίρο του ΝΑΤΟ»

Επιστολή ΑΗΙ στον Μπάιντεν για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και καθιέρωση της Κύπρου ως «εταίρο του ΝΑΤΟ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελληνική Ομογένεια, Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θρησκευτική Ελευθερία, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λεβαντίνη - Θάλασσα του Λεβάντε, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Eπιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την οποία του ζητεί να αξιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην εξουσία για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τα προηγούμενα χρόνια για την Κύπρο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νικ Λαρυγγάκης.

Στην επιστολή στην οποία συγχαίρει επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την σημαντική ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά «κάνοντας μια πολιτική αποτίμηση της διακυβέρνησής σας, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την έλλειψη σημαντικής προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες της Τουρκίας τα οποία αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

»Δεδομένης της μακροχρόνιας εμπλοκή σας σε αυτά τα θέματα αρχικά ως γερουσιαστής, μετά ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και τελικά ως Αντιπρόεδρος — ελπίζαμε για μια πιο αποφασιστική στάση για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην περιοχή λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς πρόσφατα συμπληρώσαμε την 50η επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολή.

»Επί πέντε δεκαετίες, η παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα.

»Οι επιπτώσεις αυτής της παρατεταμένης κρίσης εκτείνονται πέρα από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η κατοχή επηρεάζει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

»Επιπλέον, η κατοχή υπονομεύει τα συμφέροντα της περιφερειακής πολιτικής των ΗΠΑ που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και άλλα.

»Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση που θα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματική επλοκή, θα υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κυπρίων και θα προωθεί μια λύση στο θέμα της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το κράτος δικαίου, το Διεθνές Δίκαιο και το αμερικανικό δίκαιο.

»Οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση του διαλόγου και στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Σας προτρέπουμε επίσης να επεκτείνετε περαιτέρω το αυξανόμενο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Επικροτούμε τα βήματα που έλαβε η κυβέρνησή σας για την ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης, όπως η καθιέρωση του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου, η υπογραφή Οδικού Χάρτη για Διμερή Αμυντική Συνεργασία, η αναβάθμιση του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και η συνεργασία στον διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

»Για το σκοπό αυτό, σας συνιστούμε να αναλάβετε ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προώθηση των περιφερειακών συμφερόντων των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την είσοδό της στον Μεσογειακό Διάλογο (MD) του ΝΑΤΟ και άλλους συνεργατικούς ρόλους με το ΝΑΤΟ μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων συνεργασίας (ITPPs), που θα την καθιέρωνε ως “εταίρο του ΝΑΤΟ”.

»Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα γεωπολιτικό κομβικό σημείο και η έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στέλνει ένα μήνυμα που μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω επιθετικότητα.

»Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αναφερθήκατε το 2019 στο πλαίσιο της προεκλογική σας εκστρατείας σαν έναν “απολυταρχικό ηγέτη” τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να “αντιμετωπίσουν και να νικήσουν”, έχει ευθυγραμμίσει την Τουρκία όλο και περισσότερο με αντίπαλα έθνη όπως η Ρωσία και το Ιράν, καθώς υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η Χαμάς, και αντιτίθεται στις δυτικές πολυμερείς δομές ζητώντας να ενταχθεί στους BRICS.

»Επίσης, συνεχίζει τις εγχώριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβρώνει τις δημοκρατικές αξίες και διευρύνει την αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία.

»Η κυβέρνηση σας έχει την ευκαιρία να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία, αν και πλησιάζετε στο τέλος της θητείας σας, είναι ακόμα εφικτό να τα αντιμετωπίσετε εάν ενεργήσετε επιμελώς και αποτελεσματικά.

»Επιπλέον, σας προτρέπουμε να συνεχίσετε το έργο σας για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών που διακυβεύονται σοβαρά στην Τουρκία.

»Έχετε εκφράσει σταθερά μια ισχυρή δέσμευση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

»Ως Αντιπρόεδρος, επισκεφθήκατε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2011 και ως Πρόεδρος υποδεχθήκατε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο το 2021.

»Κατά την αποδοχή του Ανθρωπιστικού Βραβείου “Πατριάρχης Αθηναγόρας” το 2015 είχατε δηλώσει, “πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη μοίρα της, χωρίς παρεμβάσεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση και το είπα στην Τουρκία. Η προστασία των ιερών τόπων είναι επιβεβλημένη”.

»Η αναγνώρισή σας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντικατοπτρίζει την κατανόηση της ανάγκης για διάλογο και προστασίας του Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Χριστιανικής μειονότητας στην Τουρκία.

»Κλείνοντας, σας ευχαριστούμε για την υπηρεσία και τη δέσμευσή σας στα θέματα που έχουν σημασία για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

»Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, ελπίζουμε ότι θα δώσετε προτεραιότητα στην επίλυση της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε το έθνος να είναι επιτέλους ολοκληρωτικά ελεύθερο και να ζει με ειρήνη.

»Ελπίζουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ημέρες που σας απομένουν στην εξουσία για να αντιμετωπίσετε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι τελευταίοι μήνες της θητείας σας αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία για να κάνετε μια διαφορά που θα έχει διάρκεια και σας προτρέπουμε να την εκμεταλλευτείτε».

Σχετικά άρθρα