Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «τσακίσει» Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «τσακίσει» Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Σιίτες, Υψίπεδα του Γκολάν,

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον ένοπλων ομάδων στο Ιράκ μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με drone από το έδαφος του Ιράκ που σκότωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε αρκετούς άλλους στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth το Σάββατο 5/10.

Αυτό το περιστατικό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια επίθεση από το Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα ισραηλινές απώλειες.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να σχεδιάζει αντίποινα, σαν την αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι μετά από πύραυλο από την Υεμένη που σκότωσε έναν Ισραηλινό άμαχο.

Εκείνη τις ημέρες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ δήλωσε:

«Όταν σκότωσαν έναν Ισραηλινό πολίτη, απαντήσαμε.

»Η φωτιά ήταν ορατή σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί μια παρόμοια προσέγγιση στο Ιράκ, λέγοντας:

«Θα βρούμε τη σωστή απάντηση, είτε πρόκειται για άμεση αντιμετώπιση της επίθεσης με drone σε στρατιώτες στο Γκολάν είτε για άλλη ενέργεια. Σίγουρα θα απαντήσουμε».

Την Παρασκευή 4/10, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η επίθεση με ντρόουν νωρίς το πρωί της Τετάρτης 2/10, η οποία σκότωσε δύο στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 23, εκτοξεύτηκε από το Ιράκ γύρω στις 02.50 π.μ..

Ένα δεύτερο ντρόουν αναχαιτίστηκε λίγο μετά.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη, αποκαλύπτοντας ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά προηγμένο μοντέλο ντρόουν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, προειδοποιώντας για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στον Guardian ότι το Ισραήλ έχει μια «επείγουσα και αναγκαία» ανάγκη για αντίποινα, πιθανώς με μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιδρομή στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ή έναν συμβολικό στρατιωτικό στόχο.

Ο Μπαράκ αναφέρθηκε στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, υποδηλώνοντας ότι μια παρόμοια μεγάλης κλίμακας επίθεση θα μπορούσε να συμβεί, ενδεχομένως περισσότερες από μία φορές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απαντώντας στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για ενδεχόμενο ισραηλινό χτύπημα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, είπε την Πέμπτη, «η απάντηση είναι όχι», όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια ενέργεια.

Ο Μπάιντεν τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ζήτησε οποιαδήποτε απάντηση να είναι ανάλογη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη στάση του Μπάιντεν, προτρέποντας το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, λέγοντας:

«Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα αργότερα».

Σχετικά άρθρα