Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Το νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ήταν ήδη σχεδιασμένο ότι (σσ: η Ελλάδα) εκτός από τα μεγάλα πακέτα που θα έπαιρνε από τους ευρωπαίους εταίρους για να καταφέρει να επιβιώσει θα είχε στήριξη και για τη μεταβατική περίοδο. Πρόκειται πράγματι για ένα είδος ‘γεφύρωσης’ μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να βγει και πάλι μόνη της στις αγορές. Όπως λειτουργεί το πορτογαλικό και το ιρλανδικό μοντέλο δεν λειτουργεί το ελληνικό. Με αυτή την έννοια δεν είναι τίποτα καινούργιο, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Οι αγορές μας έριξαν μια προειδοποιητική βολή και μας είπαν πως θέλουν σταθερότητα στην Ευρώπη και για αυτό θα πρέπει να δεχτεί και η Ελλάδα πως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνεισφέρει και η ίδια στην σταθερότητα».
Σύμφωνα όμως με την ελληνική υπηρεσία της DW κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμόζει κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά να μην ελέγχεται πλέον τόσο αυστηρά;
«Αυτό το αρνούμαστε. Πάντα στην Ευρώπη θεωρούνταν πως, όταν δίνονται χρήματα, επιβάλλονται κάποιοι όροι, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούνται και να ελέγχονται. Έτσι και σε αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις», εκτιμά ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, επισημαίνεται στον Μάνφρεντ Βέμπερ το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως τα δύσκολα πέρασαν. Δεν θα έπρεπε πράγματι κανείς να φανεί πιο μεγαλόθυμος με τους Έλληνες;
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έλαβε δραματικές αποφάσεις, οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ, αλλά τώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα», εκτιμά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρεί πως συνολικά ο δρόμος της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστός, όπως και αυτός της διάσωσης. Όσο για το πόσο μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να βγει και πάλι στις αγορές, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαντά πως οι προϋποθέσεις για τα επόμενα χρόνια φαίνονται καλές: «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προσπάθειες μετά και από αυτό το πρόγραμμα θα βγει στις αγορές».
«Και το σημαντικότερο», όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ότι «η ανάπτυξη δεν αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη».