Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση θα τιμωρηθούν»

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση θα τιμωρηθούν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ουκρανία, Ρωσία, Τζιχαντιστές,

Ημέρα Εθνικού Πένθους κήρυξε την Κυριακή 24 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τιμήσει τους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα απειλές για όσους βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή.

Χωρίς πολλές περιστροφές, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ανάρρωση στους τραυματίες, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε σαφώς προς το Κίεβο, όπως είχε κάνει νωρίτερα η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας FSB.

Αναφερόμενος στους 11 συλληφθέντες για την επίθεση, και ειδικά στους τέσσερις που φέρονται ότι είναι οι κυρίως δράστες, είπε ότι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση.

«Οι δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall πήγαιναν στην Ουκρανία», είπε, όπου τους «περίμενε ανοιχτός διάδρομος για να διαφύγουν».

Και πρόσθεσε:

«Οι τρομοκράτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίποινα και θα καταδικαστούν στη λήθη.

»Όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση θα τιμωρηθούν».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε ότι πρόκειται για «εγκληματίες που ήθελαν να σκοτώσουν εν ψυχρώ, να πυροβολήσουν Ρώσους πολίτες εξ επαφής, όπως έκαναν κάποτε οι Ναζί».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μετά την επίθεση στη Μόσχα, τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και όλες τις περιοχές της Ρωσίας «έχουν επιβληθεί πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και της δολιοφθοράς».

«Το κυριότερο τώρα είναι να αποτρέψουμε αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτήν τη σφαγή από το να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα».

Και σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των Ρώσων πολιτών, που έχουν σοκαριστεί από το περιστατικό, είπε ότι «οι εχθροί μας δεν μας διχάσουν».

Τι λέει η FSB

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας είχε αποδώσει ευθέως την επίθεση στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στο όχημα των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν εκτός από όπλα και διαβατήρια Τατζικιστάν.

Η τρομοκρατική οργάνωση μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά της στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία.

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

Σύμφωνα με την FSB, οι τέσσερις συλληφθέντες στο Μπριάνσκ, φερόμενοι ως δράστες, «αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά».

Και πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και τα όπλα είχαν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.

Όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Ωστόσο, με βάση βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των ρωσικών ΜΜΕ, εμφανίζεται ένας από τους φερόμενους ως δράστες να ομολογεί και να περιγράφει πώς στρατολογήθηκε.

Σύμφωνα με το βίντεο που παρουσίασε και η διευθύντρια του Russia Today, ο άνδρας που ανακρίνεται, λέει ότι λέγεται Φαριτούν Σαμσοντίν, ότι γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και πως έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία.

Είπε ότι οι «επαφές» του επικοινώνησαν μαζί του μέσω του Telegram στις 4 Μαρτίου, του έστειλαν όπλα και με την υπόσχεση ότι θα πληρωθεί ένα εκατ. ρούβλια, έπρεπε να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε στο συναυλιακό κέντρο.

Άλλα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για το ξενοδοχείο όπου έμεναν οι δράστες, ότι αγόρασαν το αυτοκίνητο τον Ιανουάριο κ.λπ.

Διαψεύδει η Ουκρανία

«Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη ψέμα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική», δήλωσε στο Reuters ο Αντρίι Γιούσοφ, της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση.

»Η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική κυριαρχία της από τους Ρώσους εισβολείς, απελευθερώνει τα δικά της εδάφη και πολεμάει με τον στρατό των κατακτητών και εναντίον στρατιωτικών στόχων, όχι αμάχων».

Σχετικά άρθρα