Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν θέλει να στείλει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους – Το ΝΑΤΟ αρνείται και στη Γαλλία τον αποδοκιμάζουν

Ο Μακρόν θέλει να στείλει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους – Το ΝΑΤΟ αρνείται και στη Γαλλία τον αποδοκιμάζουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρίν Λεπέν, Μαρκ Ρούτε, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία,

Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ, στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την πιθανότητα αποστολής ευρωπαϊκών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «στο μέλλον», είναι διαψευστική.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει «κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 27/2.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν πρωτοφανή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

»Το κάνουμε από το 2014 και ανεβάσαμε ταχύτητα μετά τη μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.

»Όμως δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή μαχητικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας», τόνισε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα φρόντισε επίσης να περιορίσει τις ελπίδες του Μακρόν.

«Η πιο έντονη συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα της αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία.

»Και εδώ δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία», είπε ο Ντούντα.

Μια άποψη που επανέλαβε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι «επίκαιρο» αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή και επειδή δεν υπάρχει «παρόμοιο αίτημα» από τις ουκρανικές Αρχές.

«Τώρα είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, αφού η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αξίας 633 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί ηγέτες στην ίδια τη Γαλλία μίλησαν επίσης για «τρέλα» και «ανησυχητική ελαφρότητα» Μακρόν.

Ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν εκτόξευσε τον πρώτο «πύραυλο», κάνοντας λόγο για «τρέλα» και «εικονική» είσοδο στον πόλεμο.

«Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας θα ήταν τρέλα.

»Αυτή η πολεμική λεκτική κλιμάκωση μιας πυρηνικής δύναμης εναντίον μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη», είπε ο Μελανσόν.

«Είναι καιρός να διαπραγματευτείτε την ειρήνη στην Ουκρανία με αμοιβαίες ρήτρες ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα έκανε λόγο για «ανησυχητική προεδρική ελαφρότητα».

Αλλά και στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, η άκρα δεξιά κατήγγειλε την άποψη Μακρόν.

«Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται όλοι τη σοβαρότητα μιας τέτοιας δήλωσης.

»Ο Εμμανουέλ Μακρόν το παίζει πολέμαρχος, αλλά για τις ζωές των παιδιών μας μιλάει με τόση αμέλεια.

»Είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος στη χώρα μας. περίπου», έγραψε στο Twitter η Μαρίν Λε Πεν.

Για άμεση σύρραξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας μιλά η Μόσχα

«H αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητα, αλλά για αναπόφευκτο.

»Έτσι θα το αξιολογήσουμε. Και αυτές οι χώρες θα πρέπει να το αξιολογήσουν με τον ίδιο τρόπο και να το γνωρίζουν.

»Και να αναρωτηθούν αν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, και το πιο σημαντικό, στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ κατέγραψε και το γεγονός πώς δεν υπήρξε συναίνεση στην Ευρώπη για το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργάνωσε ο Μακρόν στο Παρίσι διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου να εμπλακούν άμεσα σε μια θερμή σύρραξη», τόνισε ο Πεσκόφ.

Μακρόν για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία: Όχι τώρα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται

Αν και αναγνώρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων.

»Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί.

»Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.

Δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».

Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε.

«Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η «επιλογή» αυτή δεν είχε αναφερθεί ποτέ έως τώρα από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ρούτε: Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

«Πολύς κόσμος που λέει “ποτέ” σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε “ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας” πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

«Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση.

»Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», ωστόσο «δεν μπορούν να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανήγγειλε τη δημιουργία νέου «συνασπισμού» για την προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, με φόντο ουκρανικές ανησυχίες για τις ποσότητες και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων πυρομαχικών, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απόλυτα απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά την πολύωρη σύνοδο στο Ελιζέ.

Κ. Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».

Είναι ένα ζήτημα «το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας» υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα