Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απατεώνας Ερντογάν – Αφού έγλειψε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι μετά πήγε στη Σαμψούντα κι έκανε τον χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Απατεώνας Ερντογάν – Αφού έγλειψε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι μετά πήγε στη Σαμψούντα κι έκανε τον χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρισε την πλάτη του στη χρόνια σκληρή κριτική του και έτεινε κλάδο ελαίας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σηματοδοτώντας μια σημαντική καμπή στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήριζε τον Σίσι «δολοφόνο, καταπιεστή και πραξικοπηματία» για τον ρόλο του στο στρατιωτικό κίνημα του 2013 που εξεδίωξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την εξουσία στην Αίγυπτο, αποκάλεσε τον Σίσι «αδελφό μου» κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής επίσκεψης στο Κάιρο μετά από 11 χρόνια εχθρότητας.

Αυτή η διπλωματική στροφή έρχεται μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μετά το κίνημα, στο οποίο ο Ερντογάν αντιτάχθηκε έντονα και χρησιμοποιούσε συχνά τον χαιρετισμό Ραμπιά -μια χειρονομία με υψωμένα τα τέσσερα δάχτυλα που συμβολίζει την αλληλεγγύη με την ανατρεπόμενη κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- ως σύμβολο της αντίθεσης της κυβέρνησής του στον Σίσι.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν και ο Σίσι υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών και πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου επικεντρώθηκαν στην επέκταση των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων και συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα, μεταξύ άλλων περιφερειακών θεμάτων.

Πριν από την επίσκεψη, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να «γυρίσει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Αίγυπτο, τονίζοντας την κοινή ιστορία και τους πολιτιστικούς δεσμούς τους που χρονολογούνται εδώ και μια χιλιετία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και να συνεργαστούν για επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.

Αφού ο Ελ Σίσι, τότε υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο των Τούρκων και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 2013, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα μιλούσε ποτέ σε κανέναν σαν τον Σίσι

Η Άγκυρα προσπαθεί να επιδιορθώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με τον Ελ Σίσι από το 2020.

Τα πρώτα σημάδια «απόψυξης» εμφανίστηκαν τον Μάιο του 2021, όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο για να συζητήσει μια πιθανή εξομάλυνση.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Ερντογάν και ο Ελ Σίσι έδωσαν τα χέρια στο Κατάρ, κάτι που η αιγυπτιακή προεδρία προανήγγειλε ως μια νέα αρχή στις σχέσεις τους.

Αφού η Τουρκία επλήγη από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο του 2023, οι δύο αρχηγοί κρατών μίλησαν στο τηλέφωνο.

Η εξομάλυνση των σχέσεων στέφθηκε με τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών και από τις δύο χώρες τον Ιούλιο.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον ΕλΣίσι, περιγράφοντάς την ως μια πολιτική στροφή τυπική του τουρκικού πολιτικού τοπίου.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε ανατροπές, αλλά δεν θα δώσουμε καν την ευκαιρία σε όσους συμπεριφέρονται έτσι εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ιμάμογλου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για μια συνεπή στάση στις πολιτικές συναλλαγές.

Ωστόσο, η χρήση του χαιρετισμού Ραμπιά από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε συγκέντρωση στη Σαμψούντα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, είναι μια εντυπωσιακή αντίφαση που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Αυτή η χειρονομία, που συμβολίζει την αλληλεγγύη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την απόρριψη της κατάληψης της εξουσίας από τον Σίσι μέσω στρατιωτικού κινήματος, έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη διπλωματική δέσμευσή του με τον πρόεδρο Σίσι.

Σχετικά άρθρα