Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ (ΝΑΤΟ): Οι άμαχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας

Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ (ΝΑΤΟ): Οι άμαχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία,

Οι άμαχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποιεί ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν ξεσπά ο πόλεμος, οι πολίτες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση που απαιτεί πλήρεις αλλαγές στην καθημερινή ζωή, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Έχει γίνει επίσης συζήτηση στη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Ο Μπάουερ το σχολίασε λέγοντας ότι η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη από πριν και έδωσε, για παράδειγμα, την ικανότητα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη.

»Γι’ αυτό εμείς [οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ] πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος.

«Αλλά η συζήτηση πρέπει να είναι ευρύτερη.

»Είναι και η ετοιμότητα του κλάδου και ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι συμμετέχουν.

»Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο ή τα πράγματα θα ήταν υπέροχα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», προειδοποίησε ο ναύαρχος σύμφωνα με τον Independent.

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο στην προετοιμασία για την απειλή της Ρωσίας, γιατί το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την απειλή της Ρωσίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Μπάουερ.

Ολοκληρωτικός πόλεμος

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι είμαστε σε ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, μετά από μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η συνέντευξη Τύπου περιστράφηκε γύρω από το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα συζητήθηκε ευρέως και η εφημερίδα Bild ανέφερε επίσης το σενάριο των Γερμανικών Αμυντικών Δυνάμεων, στο οποίο προετοιμάζονταν το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ ήδη από το 2025.

«Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς [οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ] προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος.

Η προειδοποίησή του ήρθε ενόψει της έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων την επόμενη εβδομάδα –στις οποίες συμμετέχουν περίπου 90.000 στρατιώτες και θα διαρκέσουν μήνες– με στόχο να αποδειχθεί ότι η Συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Ο Μπάουερ σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός αμάχων θα πρέπει επίσης να κινητοποιηθεί σε περίπτωση πολέμου και υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της Συμμαχίας πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια τόσο μαζική κινητοποίηση.

Η κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Ο Μπάουερ κατέληξε δίνοντας μια γρήγορη εικόνα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται συνεχώς να χρησιμοποιεί στρατιώτες χαμηλότερης ποιότητας στην Ουκρανία και έχει χάσει πολύ εξοπλισμό.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει επίσης να ανακαινίσει παλαιότερο εξοπλισμό και να τον χρησιμοποιήσει από τις αποθήκες.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ρωσία ενισχύει επιμελώς την αμυντική της βιομηχανία, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων της.

«Δυστυχώς, τώρα δέχονται πυραύλους και από τη Βόρεια Κορέα».

«Υποθέτουμε ότι παίρνουν επίσης πυραύλους από το Ιράν, αν και δεν τους έχουμε δει ακόμη», είπε ο Μπάουερ.

Τόνισε επίσης τα ιρανικά ντρόουν που χρησιμοποιεί η Ρωσία και τις δυνατότητες κατασκευής ιρανικών ντρόουν στη Ρωσία.

Επιπλέον, περιέγραψε τις ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις ως ικανές παρά τις απώλειες και είπε ότι το ίδιο ισχύει και για το διάστημα και τις δυνατότητες στον κυβερνοχώρο.

Οι Γερμανοί θεωρούν έναν μεγάλο πόλεμο πιο κοντά

Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια επίθεση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικείμενη.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από μια δεκαετία, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Der Tagesspiegel.

Νέα γερμανικά στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα φαντάζονται ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία εξαπολύει μια μαζική επίθεση την Άνοιξη του 2024 για να εκμεταλλευτεί τη μείωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αν και ένας Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε το σενάριο «εξαιρετικά απίθανο», σύμφωνα με το Business Insider.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις κάλεσε επίσης την Ευρώπη να επισπεύσει τις προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μην περιοριστεί η Ρωσία στην Ουκρανία», είπε ο Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις, προειδοποιώντας:

«Δεν υπάρχει το σενάριο ότι εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει θα μπορούσε να τελειώσει καλά για την Ευρώπη».

Βέβαια, όλοι αυτοί οι πρώην Σοβιετικοί, όπως ο Λιθουανός, έχουν τις υψηλές φοβίες τους με τη Ρωσία και προσπαθούν να τις επιβάλλουν ως πανευρωπαϊκές φοβίες.

Αυτός και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κυβερνήσεις τους και οι ιδιωτικοί κατασκευαστές όπλων υστερούν στις προετοιμασίες για επίθεση, καθώς τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών συνεχίζουν να μειώνονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία τριπλασίασε τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 40% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού.

Η χώρα απέρριψε επίσης μια αμερικανική πρόταση για επανέναρξη διαλόγου για τον έλεγχο των όπλων, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ απλώς επιδιώκουν μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η συνθήκη New Start -η οποία περιορίζει τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας- πρόκειται να λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε όλο το φάσμα», είπε ο Μπάουερ στις παρατηρήσεις του την Πέμπτη.

«Πρέπει να έχετε ένα σύστημα σε εφαρμογή για να βρείτε περισσότερους ανθρώπους εάν πρόκειται για πόλεμο, είτε συμβαίνει είτε όχι.

»Μετά μιλάς για επιστράτευση, έφεδρους ή στρατολογία.

»Πρέπει να είστε σε θέση να στηριχτείτε σε μια βιομηχανία που είναι σε θέση να παράγει όπλα και πυρομαχικά αρκετά γρήγορα ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε μια σύγκρουση εάν βρίσκεστε σε αυτήν».

Τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πλήρη ανοησία».

Σχετικά άρθρα