Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία παραπληροφορεί ότι το ΝΑΤΟ θέλει να υποκινήσει τις χώρες της Βαλτικής σε πόλεμο εναντίον της με τη μεγάλη άσκηση Steadfast Defender 2024

Η Ρωσία παραπληροφορεί ότι το ΝΑΤΟ θέλει να υποκινήσει τις χώρες της Βαλτικής σε πόλεμο εναντίον της με τη μεγάλη άσκηση Steadfast Defender 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εσθονία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λετονία, Λιθουανία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία, Σουηδία, Στρατιωτική Άσκηση, Φινλανδία,

Μια εκστρατεία παραπληροφόρησης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία σχετικά με την άσκηση Steadfast Defender 2024 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, γράφει το αμερικανικό think tank Institute for the Study of War (ISW).

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη 18/1 ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο.

90.000 στρατιώτες και από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις Steadfast Defender 2024.

Η γιγάντια άσκηση αποτελείται από πολλές μικρές ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη των χωρών-μελών, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Η άσκηση διαρκεί μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με το ISW, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην άσκηση Steadfast Defender 2024 ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η οργάνωσή της.

Αν και η άσκηση έχει αμυντικό χαρακτήρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την χαρακτήρισε προκλητική και επιθετική.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του ακριβώς δίπλα στα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με το ISW, ρωσικές πηγές έγραψαν ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί με την άσκησή του να υποκινήσει τις χώρες της Βαλτικής σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Οι ασκήσεις Steadfast Defender 2024 έχουν χαρακτηριστεί στη Ρωσία ως «σειρά προκλήσεων», γράφει το ISW.

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης, η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την επιθετική ρητορική και συμπεριφορά της χώρας προς το ΝΑΤΟ με την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε τη Δύση «εχθρό» της Ρωσίας και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία πολεμά εναντίον της Δύσης στην Ουκρανία.

Επίθεση στη Φινλανδία

Η σουηδική δημόσια ραδιοτηλεόραση SVT μετέδωσε ότι, η γιγάντια πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ που ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου προσομοιώνει επίσης μια ρωσική επίθεση στη Φινλανδία, με αποτέλεσμα χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες να φτάσουν στη Φινλανδία.

Στην εν λόγω άσκηση, η Ρωσία επιτέθηκε στη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ εφαρμόζει το Άρθρο 5 της κοινής άμυνας της συμμαχίας.

Σύμφωνα με την άσκηση, χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα μετακινηθούν από τη Νορβηγία στη Φινλανδία μέσω Σουηδίας, ανέφερε η SVT.

«Στο σενάριο (ασκούμε) για περίπτωση κλιμάκωσης που έχει οδηγήσει σε άμεσες πολεμικές επιχειρήσεις (στις σκανδιναβικές χώρες)», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων των Σουηδικών Αμυντικών Δυνάμεων Carl-Johan Edström, σύμφωνα με τη SVT, την Παρασκευή 19/1.

«Αυτό είναι ένα σενάριο που πρέπει να μπορούμε να χειριστούμε.

»(Αυτή) είναι η πρώτη φορά που ασκούμαστε σε ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα και είναι πολύ καλό που μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα», είπε ο Έντστρομ.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη 18/1 ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική της άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο. Σκοπός είναι να δοκιμαστεί η επιχειρησιακή ικανότητα των συμμάχων σε περίπτωση, για παράδειγμα, σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 90.000 στρατιώτες και μονάδες και από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Περιλαμβάνεται επίσης η Σουηδία, αν και η ιδιότητα μέλους της στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την επικύρωση στην Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η γιγαντιαία άσκηση Steadfast Defender 2024 έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η μεγάλης κλίμακας άσκηση, που αποτελείται από μικρότερες μεμονωμένες ασκήσεις, εκτείνεται σε όλα τα εδάφη των χωρών-μελών, από τη Βόρεια Αμερική έως τα σύνορα της Ρωσίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 50 σκάφη του πολεμικού ναυτικού, 80 αεροσκάφη και περισσότερα από 1.100 οχήματα μάχης.

Σχετικά άρθρα