Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μιρτσέα Γκεοάνα (ΝΑΤΟ): Το τέλος του ρωσουκρανικού πολέμου «δεν θα συμβεί το 2024 και πιθανότατα όχι το 2025»

Μιρτσέα Γκεοάνα (ΝΑΤΟ): Το τέλος του ρωσουκρανικού πολέμου «δεν θα συμβεί το 2024 και πιθανότατα όχι το 2025»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία,

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, πιστεύει ότι η Συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να πετύχει μια «αποφασιστική νίκη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρουμανικό τηλεοπτικό κανάλι Digi24.

Σύμφωνα με τον Μιρτσέα Γκεοάνα, η στρατιωτική οικονομία της Ρωσίας «ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες», επιπλέον, «με τρόπο που είναι εντελώς έξω από τα όρια του διεθνούς δικαίου», η Βόρεια Κορέα και το Ιράν είτε υπόσχονται είτε στέλνουν ήδη στη Ρωσία όπλα για τον πόλεμο κατά των Ουκρανών.

«Όπως μερικοί από εμάς, ίσως στην αρχή του πολέμου, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, πιστεύαμε ότι σε δύο εβδομάδες οι Ρώσοι θα καταλάμβαναν το Κίεβο, είπαμε:

«Όχι, η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αντισταθεί», έτσι, ίσως, εμείς είχαμε πάρα πολύ ενθουσιασμό, αισιοδοξία στην αρχή της ουκρανικής αντεπίθεσης πριν από λίγους μήνες την περασμένη άνοιξη», πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Παράλληλα, προέτρεψε να μην καταφεύγουμε σε υπερβολική απαισιοδοξία, «γιατί η Ουκρανία έχει αρκετούς πόρους για να στηρίξει αυτόν τον πόλεμο, για να έχει επιτυχία».

«Η έκκλησή μου είναι να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, ότι θα συνεχιστεί.

»Αυτό [σ.σ. το τέλος του πολέμου] δεν θα συμβεί το 2024 και πιθανότατα όχι το 2025.

»Δεν βλέπουμε το στρατιωτικό δυναμικό που θα μας επέτρεπε να κερδίσουμε μια αποφασιστική νίκη, από καμία πλευρά.

»Αναμένουμε έναν παρατεταμένο πόλεμο με μικρές επιθέσεις, αντεπιθέσεις, με κατάκτηση και απώλεια εδάφους», πιστεύει ο Μιρτσέα Γκεοάνα.

Ποιος είναι ο Μιρτσέα Γκεοάνα

Ο Μιρτσέα Γκεοάνα, γεννημένος στις 14 Ιουλίου 1958, είναι Ρουμάνος πολιτικός και πρώην πρεσβευτής που υπηρέτησε ως πρόεδρος της άνω αίθουσας του ρουμανικού κοινοβουλίου, της Γερουσίας, από τις 2002 Δεκεμβρίου 2002 έως τις 23 Νοεμβρίου 2011.

Από τις 21 Απριλίου 2005 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010, ήταν επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD – Partidul Social Democrat).

Επιπλέον, ήταν υποψήφιος του κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Ρουμανίας στις προεδρικές εκλογές του 2009 τις οποίες έχασε οριακά από τον Τραϊάν Μπασέσκου.

Έφυγε από το PSD στις 22 Νοεμβρίου 2011, αλλά επανήλθε στο κόμμα στα τέλη του 2012.

Από το 2015 έως το 2018, ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του Ρουμανικού Κοινωνικού Κόμματος.

Επιπλέον, ήταν επίσης πρόεδρος του Aspen Institute Romania, το οποίο είναι ένας απολιτικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Στις 17 Ιουλίου 2019 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα