Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η γαλλική Lafarge κατηγορείται ότι έδινε χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλους τζιχαντιστές

Η γαλλική Lafarge κατηγορείται ότι έδινε χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Ελβετία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει στις 16 Ιανουαρίου 2024 την απόφασή του σχετικά με την έφεση που άσκησε η γαλλική εταιρεία Lafarge σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Συρία τη δεκαετία του 2010.

Το Δικαστήριο θα αποφανθεί για τα κατηγορητήρια κατά της Lafarge, τα οποία περιλαμβάνουν κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για κίνδυνο της ζωής των υπαλλήλων της στη Συρία.

Η γαλλική εταιρεία Lafarge, από τότε που αγοράστηκε από τον ελβετικό όμιλο Holcim, διατηρούσε ένα εργοστάσιο τσιμέντου περίπου 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κομπάνι στη βόρεια Συρία μέχρι το 2015, όταν το κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Le Monde, μια γαλλική εφημερίδα, διαπίστωσε ότι η Lafarge συμμετείχε στην πραγματοποίηση σημαντικών πληρωμών, μέσω της θυγατρικής της Lafarge Cement Syria, με έδρα τη Συρία, σε ριζοσπαστικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του (ISIS), μεταξύ 2013 και 2014.

Αυτές οι πληρωμές φέρεται να έγιναν για να συντηρηθούν οι λειτουργίες ενός εργοστασίου τσιμέντου στην πόλη Χακαμπία, παρά την κλιμακούμενη σύγκρουση στη χώρα.

Η Lafarge πλήρωσε τζιχαντιστικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή περίπου 15,34 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, με 4,8 έως 10 εκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα με μια εκτίμηση.

Τα χρήματα «πλήρωσαν τέλη διέλευσης και λύτρα και αγόρασαν πρώτες ύλες που φορολογήθηκαν από διάφορες συριακές ένοπλες ομάδες ανταρτών», σύμφωνα με τη Le Monde.

Τα κατηγορητήρια επικυρώθηκαν από το Εφετείο του Παρισιού το 2022 και εξακολουθούν να αμφισβητούνται από την εταιρεία.

Σχετικά άρθρα