Ο Κροάτης βαρόνος των ναρκωτικών Νενάντ Πετράκ απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα το 2022, όταν ο βουλευτής του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Σουλεϊμάν Σοϊλού, ήταν υπουργός Εσωτερικών, έγραψε η εφημερίδα Birgün.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια έγραψε στο «X», παλαιότερα γνωστό ως Twitter, στις 18 Νοεμβρίου ότι ο Πετράκ, ένας από τους διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών της Ευρώπης, ο οποίος καταζητείται με κόκκινη ανακοίνωση της INTERPOL από τις κροατικές Αρχές, συνελήφθη σε επιχείρηση στην περιοχή Üsküdar (Σκουτάριον) της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της Birgün, Τιμούρ Σοϊκάν, ο Πετράκ ήταν ένας από τους πολλούς διεθνείς εγκληματίες που απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του Σοϊλού.
Αφού αγόρασε ένα σπίτι στη γειτονιά Βοσνιακών (μουσουλμάνων της Βοσνίας) Yenibosna της Κωνσταντινούπολης για 250.000 δολάρια, έγινε Τούρκος πολίτης τον Δεκέμβριο του 2022 και πήρε το όνομα Νενάτ Τσελίκ (Nenat Çelik).
Για την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας, απαιτείται από την τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT), το τμήμα πληροφοριών της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και τη μονάδα πληροφοριών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης να διεξάγουν έρευνα.
Υπάρχει επίσης προϋπόθεση για επικοινωνία με την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας υπηκοότητας του αιτούντος.
Το γεγονός ότι ο Πετράκ είχε γίνει Τούρκος υπήκοος αποκρύφτηκε όταν συνελήφθη στις 18 Νοεμβρίου.
Ο Σοϊλού ανάρτησε την Παρασκευή στον λογαριασμό του στο «Χ» ισχυρισμούς πολλών δημοσιογράφων σχετικά με διακινητές ναρκωτικών που έλαβαν τουρκική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς εναντίον του ως «συκοφαντική δυσφήμιση, ψέματα και αβάσιμες κατηγορίες».
Είπε ότι είναι νομικά και πρακτικά αδύνατο για κάποιον που αναζητείται βάσει κόκκινης ειδοποίησης της INTERPOL να αποκτήσει υπηκοότητα ή ακόμα και άδεια παραμονής.
Ο δημοσιογράφος Σοϊκάν έγραψε επίσης για τους:
Αχμάντ Ναζαρί Σιρεχτζινί (Ahmad Nazari Shirehjini), έναν Ιρανό υπήκοο που φέρεται να είναι μέλος ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε διάφορες βρωμοδουλειές, από απάτες έως ξέπλυμα χρήματος.
Γιοβάν Βούκοτιτς (Jovan Vukotic), ο φερόμενος ως επικεφαλής της διαβόητης συμμορίας ναρκωτικών Σκαλτζαρί (Skaljari) που σκοτώθηκε στην Τουρκία πέρυσι.
Το αφεντικό της μαφίας του Μαυροβουνίου Ζέλικο Μπόγιανιτς, τον φερόμενο ως έμπορος ναρκωτικών Sani Al Murdaa, Βόσνιος υπήκοος, και ο Αλβανός σύντροφός του, Flamur Sinanaj.
Ο Ολλανδός βαρόνος των ναρκωτικών Jos Leijdekkers και ο Rawa Majid, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ως ο κύριος ηγέτης της σουηδικής εγκληματικής οργάνωσης Foxtrot, μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους η Τουρκία παραχώρησε υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του Σοϊλού.
Το VICE World News ανέφερε τον Απρίλιο, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, ότι οι πιο καταζητούμενοι έμποροι ναρκωτικών στην Ευρώπη αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο τη σύλληψη με το να γίνονται Τούρκοι πολίτες.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, μιλώντας στο VICE, ανησυχούν ότι εγκληματίες που συνδέονται με μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών εκμεταλλεύονται την πολιτική της Τουρκίας να χορηγεί ιθαγένεια σε επενδυτές, ενώ επίσης εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η χώρα αρνείται να εκδώσει τους νέους πολίτες της.
Το 2018 η Τουρκία μείωσε τα οικονομικά και επενδυτικά κριτήρια για τους ξένους να γίνουν Τούρκοι πολίτες σε μια προσπάθεια να τονώσει τις επενδύσεις στην οικονομία.
Οι νέοι κανονισμοί όριζαν ότι αλλοδαποί μπορούν να γίνουν πολίτες εάν κατέχουν περιουσία αξίας 250.000 δολαρίων για τρία χρόνια, από την προηγούμενη αξία του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Η ελάχιστη επένδυση που απαιτείται για την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας αυξήθηκε σε 400.000 δολάρια το 2022.