Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου σε 52 τοποθεσίες στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας 20 θύματα και σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις ενέργειας, ηλεκτρισμού, νερού και πετρελαίου.
Την Πέμπτη, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε υποδομές σε αρκετές περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας που διοικείται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μετά από δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής γενίτσαρος, στην οποία απείλησε να χτυπήσει ευρύτερο φάσμα στόχων στη Συρία και το Ιράκ ως αντίποινα για την επίθεση στην Άγκυρα.
Το Τμήμα Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης της ιστοσελίδας North Press τεκμηρίωσε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν 52 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων 19 υποδομών, 22 κτιρίων κατοικιών, 11 στρατιωτικών θέσεων (5 εκ των οποίων είναι των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων).
Τα χτυπήματα οδήγησαν στο θάνατο 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πολιτών και στον τραυματισμό άλλων επτά (πέντε πολίτες και δύο στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων).
Την 1η Οκτωβρίου δύο άτομα πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς.
Στις 4 Οκτωβρίου, ο προσκυνημένος στους Τούρκους, Χακάν Φιντάν, που αν και Κούρδος παριστάνει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι οι δύο δράστες που πραγματοποίησαν την επίθεση είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία.
«Από εδώ και στο εξής, όλες οι υποδομές, οι μεγάλες εγκαταστάσεις και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε (ένοπλες κουρδικές ομάδες) στο Ιράκ και τη Συρία είναι νόμιμοι στόχοι για τις δυνάμεις ασφαλείας μας», απείλησε ο γενίτσαρος Φιντάν.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν 52 τοποθεσίες που κατανεμήθηκαν ως εξής: 19 στη Καμισλί, 14 στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, 12 στη Χασάκα, τρεις στην Κομπάνι, τρεις στην Ντερίκ (Αλ Μαλακίγια) και μία στην Αΐν Ίσσα.
Οι βομβαρδισμοί οδήγησαν σε πλήρη διακοπή ρεύματος στις κύριες πόλεις Καμισλί, Χασάκα και Ντερίκ.