Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Το 15,5% του πληθυσμού εθνικά «απροσδιόριστο» – Ο φόβος των Αλβανών εθνικιστών

Αλβανία: Το 15,5% του πληθυσμού εθνικά «απροσδιόριστο» – Ο φόβος των Αλβανών εθνικιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια,

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Roland Qafoku δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα Φιάλα με τίτλο «Η ελληνικότητα μιας απογραφής».

Σε αυτό, παραθέτει αρχικά στοιχεία της CIA για τον πληθυσμό της Αλβανίας, σύμφωνα με τα οποία το 2023 είναι 3.101.621 άτομα, εκ των οποίων το 82,6% είναι Αλβανοί, το 0,9% Έλληνες, 1% Βλάχοι, Μακεδόνες, (sic) Μαυροβούνιοι και Αιγύπτιοι.

Το 15,5% του πληθυσμού που υπολείπεται χαρακτηρίζεται «απροσδιόριστο».

Το 0,9% του πληθυσμού που αναφέρει η CIA ως Έλληνες αντιστοιχεί σε 27.914 άτομα, όσοι είναι οι Έλληνες της Αλβανίας που ζουν στη Δρόπολη και άλλες περιοχές, κυρίως στη Χιμάρα.

Υποστηρίζει ακολούθως ότι «οι ερωτήσεις για τη θρησκεία και την εθνικότητα δημιουργούν υπόνοιες ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την απογραφή, είναι πιθανό να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των Ελλήνων και η Αλβανία να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γεγονός που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν αντιαλβανικοί κύκλοι.

»Μετά το 1990, στις συνθήκες της φτώχειας που επικρατούσαν στην Αλβανία, η Ελλάδα προχώρησε σε εξελληνισμό Αλβανών που δεν είχαν καμία σχέση με την ελληνική εθνικότητα, αλλάζοντάς τους τα ονόματα και στη συνέχεια παρέχοντάς τους οικονομικά οφέλη καθώς και πολιτογραφώντας τους Έλληνες.

»Τα στοιχεία της CIA για την Ελλάδα αναφέρουν ότι σε 10,5 εκατ. κατοίκους, το 91,6% είναι Έλληνες, το 4,4% είναι Αλβανοί και το υπόλοιπο 4% άλλες εθνότητες.

»Μολαταύτα, το αλβανικό κράτος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, όπως δεν ενδιαφέρεται και για το τσάμικο.

»Τώρα που ξεκίνησε η απογραφή έχουν αρχίσει να έρχονται από την Ελλάδα και αρκετοί από εκείνους που εξελληνίστηκαν, οι οποίοι θα δηλώσουν ότι είναι Έλληνες.

»Αυτό θα φέρει τεχνητή αύξηση του αριθμού των Ελλήνων, υποχρέωση του κράτους για μειονοτικά δικαιώματα, όπως σημαία ελληνική, δίγλωσσες πινακίδες κ.ά., δημιουργία μειονοτικού χώρου εκεί όπου επεκτείνεται η Βόρειος Ήπειρος.

»Το 1922 και το 1945 στην Αλβανία υπήρχαν 16.000 και 26.000 Έλληνες αντίστοιχα. Οι Αρχές πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στην τωρινή απογραφή!».

Ακολούθως, ο συντάκτης αναφερόμενος στην ερώτηση της απογραφής για το θρήσκευμα, εκφράζει το φόβο ότι «οι μεταφερόμενοι θα δηλώσουν εκτός από Έλληνες, και Ορθόδοξοι, αυξάνοντας τεχνητά τον αριθμό των ορθόδοξων πιστών στη χώρα, ο οποίος το 2011 αποτελούσε σύμφωνα με την τότε απογραφή το 6,8% του συνόλου.

»Η Ελλάδα θεωρεί τους Αλβανούς ορθόδοξους ως Έλληνες».

Ο Qafoku καταλήγει στο άρθρο του υποστηρίζοντας ότι, με τις δύο αυτές ερωτήσεις μπορεί η απογραφή να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την Αλβανία, καλώντας τους απογραφείς να επιδείξουν επαγγελματισμό και να είναι προσεκτικοί, «διότι η απογραφή μπορεί να προκαλέσει συνέπειες από τις οποίες θα επωφελούνταν η Ελλάδα».

Συμπέρασμα: Τα [αλβανικά] ποντίκια συνεχίζουν να βρυχώνται…

Σχετικά άρθρα