Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Τσιμουδιά» δεν έχει βγάλει η Τουρκία για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους τζιχαντιστές μισθοφόρους της στη Συρία

«Τσιμουδιά» δεν έχει βγάλει η Τουρκία για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους τζιχαντιστές μισθοφόρους της στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αχράρ Αλ Σαρκίγια, Εφρίν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Ταξιαρχία Αλ Χάμζα (Τουρκμένοι), Ταξιαρχία Σουλτάνος Σουλεϊμάν Σαχ (Τουρκμένοι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Κατά καιρούς, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις στις πιο σημαντικές φατρίες της ένοπλης ισλαμιστικής-τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, που έχουν συγκροτήσει έναν συνασπισμό γνωστό κι ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), λόγω της εμπλοκής τους σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που ελέγχουν στη Συρία.

Πιο πρόσφατα, επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ (αλ-Αμσάτ), στη Μεραρχία Χαμζά και στους ηγέτες τους.

Και οι δύο παραστρατιωτικές μισθοφορικές δυνάμεις επιχειρούν στην πόλη Αφρίν/Εφρίν και την ύπαιθρό της, σ’τη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή των τουρκικών δυνάμεων από τον Μάρτιο του 2018 μετά τη λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» για την απώθηση των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), με το πρόσχημα της προστασίας της «εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του yπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) έβαλε στο στόχαστρο την Πέμπτη την Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ και τη Μεραρχία Χαμζά, καθώς και τους ηγέτες τους, Μοχάμαντ Χουσεΐν αλ Τζάσεμ, Ουαλίντ Χουσεΐν αλ Τζάσεμ και Σαΐφ Μπουλάντ Αμπού Μπακρ για σοβαρή διάπραξη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά όσων κατοικούν στην περιοχή της Αφρίν, ιδιαίτερα των Κούρδων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ και η Μεραρχία Χαμζά «επιδείνωσαν τα δεινά που προκλήθηκαν από χρόνια εμφυλίου πολέμου στη βόρεια Συρία και εμπόδισαν την ανάκαμψη της περιοχής κάνοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευάλωτους πληθυσμούς».

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ΕΔΩ: Treasury Sanctions Two Syria-Based Militias Responsible for Serious Human Rights Abuses in Northern Syria

Φατρία Αλ-Αμσάτ

Η Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ (αλ-Αμσάτ), που δημιουργήθηκε το 2012 κατά τα πρώτα στάδια της συριακής σύγκρουσης, είναι μια εξέχουσα φατρία εντός του SNA, που δρα στην περιοχή Αφρίν, στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η ταξιαρχία ασκεί σημαντικό έλεγχο στον τοπικό άμαχο πληθυσμό.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατηγόρησε την Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ ότι υποβάλλει σκόπιμα τον κουρδικό πληθυσμό της Αφρίν σε παρενοχλήσεις, απαγωγές και άλλες μορφές κακοποίησης.

Αυτές οι ενέργειες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να εκτοπίσουν βίαια τους Κούρδους από τα σπίτια τους ή να εκβιάσουν σημαντικά για λύτρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περιουσίας τους ή συγγενών τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ο αρχηγός της Αλ-Αμσάτ, Μοχάμαντ Χουσεΐν αλ Τζάσεμ, γνωστός ως Άμπου Άμσα, φέρεται να διέταξε τον εκτοπισμό των Κούρδων κατοίκων, μεταβιβάζοντας τις περιουσίες τους σε ξένους που συνδέονται με την ταξιαρχία.

Ο Άμπου Άμσα έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς», καθώς η φατρία του κατηγορήθηκε για κατάσχεση περιουσιών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γης και κατοικιών, κάτι που αρνήθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Άμπου Άμσα πιστεύεται ότι έχει σημαντικά ετήσια έσοδα, δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσω απαγωγών, κατασχέσεων και λύτρων.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του Αλ Τζασέμ με έδρα την Τουρκία, η al-Safir Oto, έχει εμπλακεί, καθώς φέρεται να επένδυσε τα χρήματά του σε αυτήν.

Η «Σαφίρ Οτό», τζιχαντιστικές «δουλίτσες» σε τουρκικό έδαφος. Κάτι τέτοια βλέπουν και ορισμένοι εγχώριοι «κλεφτοκοτάδες» και θέλουν να μιμηθούν τις τουρκικές κομπίνες στην ελληνική επικράτεια.

Σε αυτήν είναι συνιδιοκτήτης ο Αχμάντ Ιχσάν Φαγιάντ αλ Χαϋές, ένας οπλαρχηγός της πολιτοφυλακής Αχράρ Αλ Σαρκίγια.

Επιπλέον, ο μικρότερος αδελφός του Αλ Τζασέμ, ο Ουαλίντ, έχει κατηγορηθεί για πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης.

Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί είναι Τουρκμένοι, δηλαδή τουρκική φυλή, της Συρίας. Είναι δηλαδή Τούρκοι της Συρίας.

Μεραρχία Χαμζά

Η δεύτερη φατρία που καταχωρήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι η υποστηριζόμενη από την Τουρκία Μεραρχία Χάμζα, η οποία ιδρύθηκε το 2016, δρα στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, και έχει αναδειχθεί ως αξιοσημείωτη ένοπλη φατρία τα τελευταία χρόνια.

Ομοίως με τη φατρία Αλ Αμσά, που είναι συνιστώσα του SNA, μετά την ολοκλήρωση της «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», η Μεραρχία Χάμζα έλαβε τον έλεγχο τμημάτων της παραμεθόριας συριακής πόλης Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) στο Κυβερνείο Χασάκα και τμήματα στη βόρεια ύπαιθρο της Περιφέρειας του Χαλεπίου και στην Αφρίν/Εφρίν.

Έχει εμπλακεί σε απαγωγές, κλοπές περιουσιών και βασανιστήρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η ισλαμιστική και φιλοτουρκική παραστρατιωτική μισθοφορική δύναμη φέρεται να έχει εγκαταστάσεις κράτησης, δηλαδή σαν φυλακές, όπου τα θύματα κρατούνται για λύτρα και συχνά κακοποιούνται σεξουαλικά από τζιχαντιστές της Μεραρχίας Χάμζα.

Στον επικεφαλής της Μεραρχίας, Σαΐφ Μπουλάντ Αμπού Μπακρ, επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη βάναυση καταστολή του τοπικού πληθυσμού.

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η Μεραρχία Χάμζα και οι ηγέτες της είναι υπεύθυνοι για την απαγωγή Κούρδων γυναικών και την «βίαια κακοποίηση κρατουμένων, μερικές φορές σκοτώνοντάς τους».

Έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε την ηγεσία της Χάμζα για κακομεταχείριση και βασανιστήρια που προκαλούσαν άμεσα θάνατο σε φυλακές και πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Κυρώσεις

Τα νέα πακέτα κυρώσεων απαιτούν τη δέσμευση και την αναφορά οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών συμφερόντων, που ανήκουν σε αυτά τα άτομα και οντότητες.

Αυτά τα μέτρα ισχύουν για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή υπό τον έλεγχο ιδιωτών ή οντοτήτων των ΗΠΑ και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC.

Επιπλέον, στα ίδια μέτρα αποκλεισμού υπόκεινται και οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο από αποκλεισμένα άτομα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της OFAC, όλες οι συναλλαγές που αφορούν περιουσιακά ή οικονομικά συμφέροντα αποκλεισμένων ή καθορισμένων προσώπων απαγορεύονται γενικά τόσο για μεμονωμένα άτομα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για άτομα των ΗΠΑ.

Αυτό περιλαμβάνει συναλλαγές που διέρχονται ή αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η σημερινή δράση καταδεικνύει τη συνεχή αφοσίωσή μας στην προώθηση της λογοδοσίας για τους δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας», δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, σε δήλωση.

Πλήρης τουρκική υποστήριξη

Οι συνιστώσες του SNA όχι μόνο εργάζονται ατιμώρητα στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους, αλλά το κάνουν με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν τακτικές και εκτενείς αναφορές για παραβιάσεις που διαπράττονται από φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως η Αλ Αμσάτ, η Μεραρχία Χάμζα, η Αχράρ Αλ Σαρκίγια και άλλες στις κατεχόμενες περιοχές στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία.

Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν υπό την τουρκική διοίκηση και έλεγχο, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να ζητήσει τον αποκλεισμό των πληρεξουσίων της Τουρκίας, της υποστηριζόμενης από την Τουρκία συριακής προσωρινής κυβέρνησης από την συριακή ειρηνευτική διαδικασία.

Τα εγκλήματα που διέπραξαν οι φατρίες και οι ηγέτες τους δεν θα ήταν δυνατά αν δεν είχαν αναπτυχθεί, κατευθυνθεί και υποστηριχθεί από την Τουρκία.

Προηγούμενες κυρώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει τέτοιου είδους κυρώσεις κατά των φατριών-συνιστωσών της ένοπλης αντιπολίτευσης του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).

Τον Ιούλιο του 2021, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες ένοπλης αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αχράρ Αλ Σαρκίγια και δύο από τους ηγέτες της, τον Αχμάντ Ιχσάν Φαγιάντ αλ Χαϋές και τον Ραέντ Τζασέμ Αλ Χαϋές.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε μια από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρία στη Συρία.

Σχετικά άρθρα