Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία όρισε τον πρεσβευτή της στην Ιορδανία και πρεσβευτή στην «Παλαιστίνη» – Αυτό όμως ίσως σημαίνει εξομάλυνση και με το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία όρισε τον πρεσβευτή της στην Ιορδανία και πρεσβευτή στην «Παλαιστίνη» – Αυτό όμως ίσως σημαίνει εξομάλυνση και με το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Πρεσβεία Σαουδικής Αραβίας, Σαουδική Αραβία,

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτησαν την Κυριακή 13/8 την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διορίσει τον πρώτο της πρεσβευτή στην «Παλαιστίνη», αλλά εξέφρασαν φόβο ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου σχεδιασμένου από τις ΗΠΑ που θα επέτρεπε σ’το Βασίλειο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Το Σάββατο 12/8, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν τον διορισμό του Ναγιέφ αλ Σουνταΐρι, του σημερινού πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία, ως «Έκτακτου Πρεσβευτή στο Κράτος της Παλαιστίνης και Γενικού Προξένου στην Ιερουσαλήμ».

Ο Αλ Σουνταΐρι θα συνεχίσει να υπηρετεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.

Επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ματζντί αλ Χαϊλίντι, Σύμβουλο Διπλωματικών Υποθέσεων του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια τελετής στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ιορδανία [κεντρική φωτογραφία].

Ο Αλ Σουνταΐρι είναι απίθανο να μετακομίσει στη Ραμάλα, όπου αρκετές χώρες έχουν γραφεία διπλωματικών αντιπροσωπειών που λειτουργούν ως ανεπίσημες πρεσβείες.

Είναι επίσης απίθανο οι Σαουδάραβες να ανοίξουν γενικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ χωρίς την έγκριση του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία είναι η τέταρτη αραβική χώρα που διορίζει πρεσβευτή στο «Κράτος της Παλαιστίνης» μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Μαρόκο.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας ήρθε εν μέσω αυξανόμενων συζητήσεων για πιθανή συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Αρκετές αναφορές έχουν δείξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τους Σαουδάραβες να συνάψουν συμφωνία με το Ισραήλ τους επόμενους μήνες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Ραμάλα εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίηση για την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβαθμίσει τους δεσμούς του Βασιλείου με τους Παλαιστίνιους, χαρακτηρίζοντάς την ως «διπλωματική νίκη» και «ιστορικό επίτευγμα».

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας θα δυσκολέψει την παλαιστινιακή ηγεσία να καταδικάσει τη Σαουδική Αραβία εάν και όταν καταλήξει σε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Στο παρελθόν, η παλαιστινιακή ηγεσία κατήγγειλε έντονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν για την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ο Αμπάς λέγεται ότι διαβεβαίωσε τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία ότι δεν θα ταχθεί ενάντια σε μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ριάντ και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με άλλο Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

«Η χρονική στιγμή της απόφασης αντανακλά το ενδιαφέρον του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την παλαιστινιακή υπόθεση ως βασικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής στην αραβική, ισλαμική και διεθνή σκηνή και ως επέκταση των ιστορικών και αδελφικών σχέσεων του Βασιλείου προς υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης και των δικαιωμάτων του λαού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τον νέο πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας «για να διευκολύνει την αποστολή του και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις».

Οι Παλαιστίνιοι είναι αβέβαιοι για τη σχέση του διορισμού με τις προσπάθειες εξομάλυνσης

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Ραμάλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν το Βασίλειο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Όσον μας αφορά, αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο αξιωματούχος.

«Ελπίζουμε ότι οι Σαουδάραβες πήραν την απόφαση να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τους Παλαιστίνιους και όχι ως τρόπο κατευνασμού πριν από μια συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

»Τέλος πάντων, οι περισσότερες από τις αναφορές που ακούμε για μια επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ δεν φαίνονται αξιόπιστες».

Ο πρώην Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Χασάν Ασφούρ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως συντάκτης του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού ιστότοπου Amad, είπε ότι δεν πιστεύει ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αποσυνδέεται από το ζήτημα της ομαλοποίησης με το Ισραήλ.

Ο Ασφούρ συμβούλεψε την παλαιστινιακή ηγεσία «να βρει έναν τρόπο να συζητήσει το ζήτημα της ομαλοποίησης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας με τη Σαουδική κυβέρνηση.

Συμβούλεψε περαιτέρω την παλαιστινιακή ηγεσία να προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από τους Παλαιστίνιους, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις και τη σύνδεσή τους με το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία Μπασάμ αλ Αγκά είπε ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας «στοχεύει να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι το Βασίλειο αντιμετωπίζει την Παλαιστίνη ως κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε, αντανακλά την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τις σχέσεις του Βασιλείου με την παλαιστινιακή ηγεσία και τον παλαιστινιακό λαό».

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Χάνι αλ-Μάσρι δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Wattan με έδρα τη Ραμάλα ότι ο διορισμός του Σαουδάραβα πρεσβευτή ήρθε στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Βασιλείου και του Ισραήλ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι Σαουδάραβες έχουν ενημερώσει την Παλαιστινιακή Αρχή ότι η Παλαιστίνη περιλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία [εξομάλυνσης]», είπε ο αλ-Μάσρι, σημειώνοντας ότι η φύση της συμπερίληψης των Παλαιστινίων στη συμφωνία παραμένει ασαφής.

«Τι είναι βέβαιο είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα λάβει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα τη σιωπή της.

»Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αποδεχόμαστε καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ».

Πηγή: Jerusalem Post

Σχετικά άρθρα