Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Χειμάρρα ηττήθηκε ο πατριδοκάπηλος «Αλβανός εθνικιστής» με ελληνική καταγωγή Έντι Ράμα

Στη Χειμάρρα ηττήθηκε ο πατριδοκάπηλος «Αλβανός εθνικιστής» με ελληνική καταγωγή Έντι Ράμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ράμα, Χειμάρρα,

Άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα dosja.al, που αναδημοσιεύει η Albanian Daily News με τίτλο «Μαθήματα δημοκρατίας από τη Χειμάρρα», αναφέρει τα εξής:

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι του Έντι Ράμα περισσότερο από τη Χειμάρρα.

»Ενώ η Κάμζα, το Ελμπασάν, το Δυρράχιο και τα Τίρανα κι έπειτα η Τροπόγια και η Σκόδρα έπεσαν, η μία μετά την άλλη, προς έκπληξη όλων των ψηφοφόρων στην Αλβανία, η Χειμάρρα αντιστεκόταν…

»Η κακοκαιρία στα Ακροκεραύνια όρη ήταν σημάδι της άνισης μάχης που έδινε μια μικρή περιοχή, σχεδόν απομονωμένη από τα βουνά, ενάντια σε μια δύναμη που δεν γνωρίζει όρια.

»Ο Έντι Ράμα, αντιμέτωπος με απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις, δεν μπορούσε παρά να υψώσει τη σημαία του εθνικιστή, σε μια χώρα όπου ο πόλεμος με την Ελλάδα έχει μυθοποιηθεί ακόμα και στη σύγχρονη εποχή.

»Με μια αριστοτεχνική κίνηση, υπενθυμίζοντας τη σφαγή της Επισκοπής, για την οποία ο Μπελέρης είχε κηρυχθεί αθώος από το δικαστήριο, ο Έντι Ράμα προσπάθησε να παγιδεύσει τον αντίπαλό του, παρά το αντίθετο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προκαλέσει στους ελληνόφωνους πολίτες της περιοχής.

»Με βάση τους υπολογισμούς του, αν το κόμμα του κέρδιζε με διαφορά στα χωριά της Λαμπουριάς και σημείωνε μικρή απώλεια στα χωριά της ακτής, θα επιτύγχανε τη νίκη.

»Το εθνικιστικό πάθος του φίλου του Βούτσιτς, έκρυβε όμως μια αλήθεια: η μάχη για τη Χειμάρρα δεν είχε καμία σχέση με την πατρίδα αλλά με τον εκβιασμό της, δεν είχε να κάνει με τη συνεργασία, αλλά με τη συγκέντρωση εξουσίας, δεν σχετιζόταν με τον Ελληνισμό, αλλά με τη “συγκεκριμενοποίηση” του Νότου.

»Το “χαρτί” της διαφθοράς ήταν υπέρ του, το “χαρτί” της ιδιοκτησίας ήταν υπέρ του, το “χαρτί” του τουρισμού και των υπηρεσιών ήταν υπέρ του.

»Το μόνο εναντίον του ήταν η υπόθεση της εθνότητας (ethnicity) και οι υποψίες για τη σφαγή της Επισκοπής.

»Έτσι, ο καθηγητής της Δημαγωγίας, κατάφερε να πείσει όλους τους Αλβανούς, εντός και εκτός, ότι έδινε μάχη για την πατρίδα στη Χειμάρρα.

»Η αντιπολίτευση παρέμεινε σιωπηλή, ο μοναχικός υποψήφιος δεν ήξερε πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του και συνέχισε τα λάθη του ως κακός Έλληνας πατριώτης.

»Μέσα στη Χειμάρρα τα στρατόπεδα ήταν ακόμη πιο διχασμένα, καθώς το αίσθημα της ελευθερίας να δηλώνει κανείς ποιος είναι, να μιλά τη γλώσσα που θέλει και η ανάγκη να προστατεύσει την περιουσία του, έκανε τους ανθρώπους που υποστήριζαν τον Μπελέρη πλειοψηφία.

»Η μοναδική δυνατότητα ήταν η σύλληψή του μέσα από μια σκηνοθετημένη διαδικασία, δημιουργώντας μια μοναδική περίπτωση για τις αλβανικές εκλογές.

»Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει και νωρίτερα να εκφοβίσει, και μάλιστα περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση της Χιμάρας, ωστόσο δεν πέτυχε.

»Οι άνθρωποι εκεί ψήφισαν ως ελεύθεροι πολίτες, αμφισβητώντας μια κυβέρνηση που δυναμώνει κάθε μέρα…

»Η δύσκολη νίκη της Χειμάρρας μας δείχνει τη δύναμη της ελευθερίας, με λίγη “βοήθεια” από την Ελλάδα», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα