Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα «χτυπήσει» υποθαλάσσιους αγωγούς και καλώδια

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα «χτυπήσει» υποθαλάσσιους αγωγούς και καλώδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία,

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ προειδοποιούν τα κράτη μέλη για τον κίνδυνο, η Ρωσία να στοχεύσει κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη ή στην Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και καλωδίων διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Ντέιβιντ Κάτλερ, βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις πληροφορίες και την ασφάλεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία «χαρτογραφεί ενεργά» τις υποδομές των συμμάχων της Ουκρανίας τόσο στην ξηρά όσο και στον πυθμένα της θάλασσας.

Πού εντοπίζεται η απειλή

Οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας διαθέτουν «σημαντικούς πόρους» που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την επιτήρηση των υποδομών, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολιτικών πλοίων και των λεγόμενων κατασκοπευτικών πλοίων», πρόσθεσε ο Κάτλερ.

Η απειλή για τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη αποκαλύφθηκε έντονα από το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Κάτλερ δήλωσε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν το 95% της διαδικτυακής κίνησης είναι επίσης δυνητικά σε κίνδυνο.

Βλέπουμε έναν σημαντικό κίνδυνο ότι οι κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη και ενδεχομένως στη Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της Ρωσίας στο πλαίσιο του πολέμου της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Cattler.

«Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι από ό,τι τους έχουμε δει εδώ και χρόνια σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Κάτλερ.

«Οι περιπολίες τους στον Ατλαντικό και σε ολόκληρο τον Ατλαντικό είναι τις περισσότερες φορές σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Τα ρωσικά σκάφη «αναλαμβάνουν επίσης μεγαλύτερο ρίσκο» στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, πρόσθεσε.

Τι έδειξαν οι εκρήξεις του Nord Stream

Στον απόηχο των εκρήξεων του Nord Stream, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ερευνών σε τρεις διαφορετικές χώρες, το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν νέο «πυρήνα» στην έδρα του στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό των προσπαθειών προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών.

Καμία από τις έρευνες δεν έχει ακόμη καταλήξει στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, αλλά οι αρχικές υποψίες των δυτικών κυβερνήσεων έπεσαν στη Ρωσία. Οι αρχές της Δανίας επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα την παρατήρηση ενός υποβρυχίου που μετέφερε σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στους αγωγούς τέσσερις ημέρες πριν από τις εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής του νέου πυρήνα, αντιστράτηγος Hans-Werner Wiermann, δήλωσε ότι το περιστατικό του Nord Stream κατέδειξε τον «σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές μας».

Η εξάρτηση της Δύσης από αυτές τις υποδομές αυξάνεται συνεχώς, πρόσθεσε ο Wiermann, καθώς η ροή δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων αυξάνεται και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που τροφοδοτείται από υπεράκτια αιολικά απαιτεί τη μεταφορά περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στην ακτή κατά μήκος του βυθού.

Εντείνονται οι ναυτικές περιπολίες

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις ναυτικές περιπολίες ως απάντηση στην αυξημένη απειλή, πρόσθεσε ο Wiermann, και οι στρατοί συντονίζονται στενότερα με τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της ασφάλειας.

«Έχουμε αυξήσει τις δραστηριότητες επαγρύπνησης και επιτήρησης.

»Έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πλοίων που περιπολούν στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα.

»Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε.

Η Νορβηγία, η οποία αντικατέστησε πέρυσι τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τη ρωσική δραστηριότητα στα ύδατά της, όπου βρίσκονται δεκάδες πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου και αγωγοί ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre δήλωσε στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία «δείχνει ετοιμότητα να αναλάβει περισσότερα ρίσκα» με τις ναυτικές της δραστηριότητες στην περιοχή.

Βασικό τρωτό σημείο τα καλώδια του διαδικτύου

Ο Κάτλερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως ένας τρόπος για να «διαταράξει τη ζωή της Δύσης και να αποκτήσει επιρροή σε εκείνα τα έθνη που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία».

«Όταν κοιτάζετε τα στοιχεία των δραστηριοτήτων τους τώρα, τα μέρη που κάνουν έρευνες, σε συνδυασμό με αυτές τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές … μπορείτε να δείτε ότι τουλάχιστον σηματοδοτούν ότι έχουν την πρόθεση και την ικανότητα να αναλάβουν δράση σε αυτόν τον τομέα, αν το επιλέξουν», είπε.

Τα καλώδια του Διαδικτύου θεωρούνται ως βασικό τρωτό σημείο των υποδομών.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο εξαρτημένοι είμαστε συλλογικά από έναν περιορισμένο αριθμό καλωδίων οπτικών ινών που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του διαδικτύου και συνδέουν ηλεκτρονικά τις ηπείρους μας», δήλωσε ο Κάτλερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο περίπου 400 υποθαλάσσια καλώδια μετάδοσης του διαδικτύου στον κόσμο – και τα μισά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κρίσιμα».

«Συνολικά μεταφέρουν καθημερινά οικονομικές συναλλαγές αξίας περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

«Αυτά τα καλώδια είναι πραγματικά ένας οικονομικός άξονας».

Σχετικά άρθρα