Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές της Βουλγαρίας

EURACTIV: Ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές της Βουλγαρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Διπλωματικό Σώμα, Εκλογές, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία,

Η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια, Eleonora Mitrofanova, δήλωσε ότι αν ήταν Βουλγάρα πολίτης, θα ψήφιζε τον ηγέτη του ριζοσπαστικού φιλορωσικού κόμματος Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης που καθορίζει τους κανόνες για τις διπλωματικές και κρατικές σχέσεις, την οποία υπέγραψε η Ρωσία το 1986.

Η Mitrofanova, που είναι εδώ και καιρό μια αμφιλεγόμενη φωνή στη Βουλγαρία, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που παλεύει με ένα ισχυρό φιλορωσικό συναίσθημα τόσο στην κοινωνία, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, έδωσε συνέντευξη στον Βούλγαρο influencer και πρώην δημοσιογράφο Martin Karboski.

«Αν ήμουν Βουλγάρα ψηφοφόρος, καταλαβαίνοντας την πολιτική της ηγεσίας και το τι συμβαίνει, πιθανότατα θα ψήφιζα είτε με το κριτήριο του “δεν υποστηρίζω κανέναν”, είτε θα ψήφιζα τον Kostadin Kostadinov», δήλωσε η Mitrofanova.

Το «δεν υποστηρίζω κανέναν» αναφέρεται ως επιλογή στο ψηφοδέλτιο με την οποία οι ψηφοφόροι μπορούν εκ των πραγμάτων να ψηφίσουν εκφράζοντας την άρνησή τους να υποστηρίξουν κάποια από τις υπόλοιπες επιλογές.

Τέτοια σχόλια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παραβίαση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης, μιας συνθήκης που καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα πρωτόκολλα για το διπλωματικό προσωπικό και τις χώρες υποδοχής.

Το άρθρο 41, σημείο 1 αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει «να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους υποδοχής».

Όταν πιέστηκε για τα σχόλιά της, η Mitrofanova συνέχισε.

«Από όλα τα λεγόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Kostadinov εκφράζει τουλάχιστον μια φιλοβουλγαρική θέση, η οποία μου αρέσει. Νομίζω ότι έχει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε η Mitrofanova.

Η τοποθέτηση της Ρωσίδας πρέσβη είναι πρωτοφανής, καθώς μέχρι σήμερα κανένας ξένος διπλωμάτης δεν έχει εκφράσει ποτέ ευθέως προτίμηση προς Βούλγαρο πολιτικό.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Vazrazhdane υπερασπίζεται σχεδόν συνεχώς τη ρωσική άποψη στη σύγκρουση. Το κόμμα του είναι ήδη τρίτο στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, ενώ ο Κοσταντίνοφ αρνείται ότι υπερασπίζεται φιλορωσικές θέσεις.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ουκρανία απέλασε τον Kostadinov από το έδαφός της και του επέβαλε δεκαετή απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, λόγω αναφορών ότι ήταν Ρώσος κατάσκοπος. «Όχι, δεν θα έλεγα ότι εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα στη Βουλγαρία», λέει η Mitrofanova.

Η Mitrofanova αρνείται ότι η ρωσική πρεσβεία χρηματοδοτεί παράγοντες επιρροής, πολιτικούς και δημοσιογράφους στη Βουλγαρία, λέγοντας ότι δεν έχουν χρήματα για να κάνουν κάτι τέτοιο.

Το καλοκαίρι του 2022, η Lena Borislavova, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Kiril Petkov, ανακοίνωσε ότι οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι η Ρωσία πλήρωνε 2.000 ευρώ μηνιαίως σε δημόσιους ομιλητές.

«Δεν έχουμε πληρώσει ποτέ κανένα τρολ, στην πραγματικότητα, οι οικονομικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι.

»Τα πάντα κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές ανάγκες και τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας.

»Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί στην πολιτική ή την εξωτερική μας πολιτική.

»Δεν έχουμε χρήματα για τα βουλγαρικά τρολ, ούτε καν για τους δημοσιογράφους», δήλωσε η Μιτροφάνοβα.

Η Mitrofanova συμβούλευσε τα φιλορωσικά βουλγαρικά κόμματα να λένε ότι αγαπούν τη Βουλγαρία και όχι τη Ρωσία.

Παράλληλα, η Ρωσίδα πρέσβης μίλησε και για οικονομικό αναπροσανατολισμό προς την Κίνα.

«Προσανατολιζόμαστε οικονομικά προς την Ανατολή.

»Είμαστε μια ευρωασιατική χώρα, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ταυτότητά μας.

»Νομίζω ότι ο χρόνος θα περάσει και οι σημερινές πολιτικές ελίτ θα φύγουν. Θα περάσουν δέκα χρόνια και όλα θα μπουν σταδιακά στη θέση τους», λέει.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ρωσικός λαός «δεν αισθάνεται ότι λαμβάνει χώρα μια στρατιωτική επιχείρηση».

ΠΗΓΗ: Euracti

Σχετικά άρθρα